Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Utbytesstudier för studenter på institutionen för historiska studier

Var kan jag läsa? Läs mer om universiteten

Vad krävs för att jag ska kunna antas som utbytesstudent?

 • Du ska vara registrerad som student vid Institutionen för historiska studier.
 • Du måste ha studerat i minst ett år, dvs. ha klarat av minst 60 hp när du reser ut.
 • Studierna utomlands ska kunna tillgodoräknas i din examen.
 • Du ska studera vid värduniversitetet under 3-12 månader.
 • Du ska inte tidigare ha fått Erasmusstipendium.

Vilka är fördelarna med att vara utbytesstudent?

 • Du betalar inga terminsavgifter.
 • Du är garanterad studieplats.
 • Utlandsstudierna tillgodoräknas i din examen vid Göteborgs universitet.
 • Du har rätt till studiemedel från CSN.
 • Du får ett stipendium ska täcka de merkostnader som uppstår i samband med utbytesstudierna.
 • Du får i de flesta fall hjälp att ordna bostad.

Hur anmäler jag mig?

Du  söker i vårt universitetsgemensamma system Mobility Online.

Hela universitetet har ett gemensamt ansökningstilllfälle med deadline 1 februari. Ansökan gäller för studier kommande höst och/eller kommande vår (1 ansökningstillfälle för hela det kommande akademiska året).

Länk till ansökan i Mobility Online

Vad kan jag läsa?

Kurserna du läser utomlands ska kunna tillgodoräknas i din svenska examen. Du fortsätter vanligen att läsa antingen dramatik eller litteraturvetenskap, men du kan också i vissa fall läsa kurser i andra ämnen som kan ingå i examen.

Som utbytesstudent följer du universitetets ordinarie kurser inom ditt ämne på respektive lands språk eller läser kurser på engelska. Det är därför viktigt att du har goda språkkunskaper.

I vissa fall kan du även välja att läsa ett annat ämne som kan ingå i din examen. I så fall måste värduniversitetets kontaktperson i förväg ge klartecken till att de kan ta emot dig som student i ett annat ämne än det som avtalet gäller.

Hur fungerar det med tillgodoräknande?

Kurserna som du läser utomlands ska kunna tillgodoräknas i din examen vid Göteborgs universitet. Bedömningen av tillgodoräknandet görs innan du reser ut. Därför ska du göra studieplaneringen tillsammans med studievägledaren. Den studieplan ni kommer överens om dokumenteras skriftligt i ett så kallat Learning Agreement. Detta ska godkännas också av värduniversitetet.

När du kommer hem ansöker du om tillgodoräknande.
Ska dina utbytesstudier tillgodoräknas som motsvarande någon av institutionens kurser/delkurser ansöker du om tillgodoräkning hos studievägledaren.

Ska dina utbytesstudier tillgodoräknas som en valfri kurs i examen ansöker du om tillgodoräknande via examensenheten vid Göteborgs universitet.

Läs mer om tillgodoräknande av studier utomlands och hämta ansökningsblankett på examensenhetens webbplats

Det är viktigt att du sparar all dokumentation, såsom kursbeskrivningar, litteraturlistor och examinationsuppgifter, från kurserna som du har läst. Du behöver också lämna in en studiemeritförteckning (Transcript of Records) från ditt utländska universitet. När bedömningen är gjord läggs de tillgodoräknade poängen in i Ladok, och du får också ett skriftligt beslut om tillgodoräknande från antingen institutionen eller examensenheten. Beslutet ska du bifoga när du ansöker om examen.

Vad händer när jag har blivit nominerad som utbytesstudent?

1. Din Erasmus-koordinator meddelar värduniversitetet att du är nominerad som utbytesstudent.

2. Du får information direkt från värduniversitetet om vad du behöver göra för att registrera dig, välja kurser, anmäla dig till boende osv. Det är viktigt att du håller utkik efter informationen, som ibland bara skickas ut via e-post, och att du skickar tillbaka eventuella blanketter korrekt ifyllda i tid! Tänk på att terminstiderna utomlands inte är desamma som de svenska. Ska du resa ut på hösten kan det hända att du får viktig information hemskickad under sommaren.

3. Du antas till utbytesstudier i Ladok. Om du ska få Erasmus-stipendium blir du sedan kontaktad av International Center vid Göteborgs universitet via GU-mail. Du ombeds då att logga in på Erasmuswebben för att godkänna Erasmusavtalet och lägga in information om kontonummer för utbetalning av stipendiet.

4. Du gör din studieplanering i samråd med värduniversitetets kontaktperson och din studievägledare. Denna dokumenteras i ett Learning Agreement.

5. Se över ditt försäkringsskydd. Alla utresande studenter är försäkrade genom Kammarkollegiets försäkring Student-UT. Du får med dig ett Medical Insurance Card från institutionen.

Sidansvarig: Katarina Tullia von Sydow|Sidan uppdaterades: 2020-01-14
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?