Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Guide: upplevelser, kommunikation, kulturarv

Utbildningsplan

Har du ett stort intresse för historia, natur eller kultur? Gillar du möten med människor och att framträda inför publik? Vill du utveckla besöksnäring eller annan verksamhet? Då kanske guideyrket är något för dig. Välkommen till programmet Guide: upplevelser, kommunikation, kulturarv – den första och enda guideutbildningen i Sverige på universitetsnivå.

Efter tre tre års studier med både praktiska och teoretiska moment når du fram till en kandidatexamen. Härmed har du en god grund för yrkesarbete inom besöksnäring och kulturarvssektor som exempelvis musei- eller besöksmålsvärd, turist- eller evenemangsguide eller arbete med utvecklingsfrågor inom förvaltning och företag. Du har också möjlighet till fortsatta akademiska studier på avancerad nivå.

Utbildningsprogrammet bygger på ett nära samarbete mellan flera parter som bidrar med kompletterande infallsvinklar och kompetens:

  • Vid institutionen för historiska studier finns kunskapen om historia, arkeologi och antikens kultur och samhällsliv. Under det senaste decenniet har också frågan om hur vi brukar och förhåller oss till vårt kulturarv växt fram som ett viktigt kunskapsfält för institutionens forskare och lärare. Kulturarv är nu ett av Göteborgs universitets officiella profilområden, med en särskild centrumbildning med säte på institutionen för historiska studier.
  • Vid Handelshögskolans Centrum för turism knyts ämneskunskapen samman med kunskap om besöksnäring och destinationsutveckling.
  • Flera av museerna i regionen bidrar med praktisk erfarenhet om hur vi gör kulturarv intressant och betydelsebärande och ger även utbildningen en fast förankring i kulturarvssektorn.


Programmet rymmer många praktiska övningar i fält där du kan utveckla din förmåga att kommunicera och skapa upplevelser kring historia, natur eller arkitektur. Det ger dig även kunskaper om turismens struktur och centrala aktörer, samt värdskapets roll i dessa sammanhang.

Utbildningens uppbyggnad

De två första terminerna läser du kurser i guidekunskap, turism och historieförmedling. Därefter fördjupar du dig i ett valbart ämne under två terminer (grund och fortsättningskurs). Nästföljande termin innehåller dels två månaders praktik som guide eller turistvärd, dels kurser i turism och hur man skapar och utvecklar upplevelser. Programmet avslutas med fördjupningskurs i ditt valbara ämne, där du skriver examensarbete. Genom studierna i ditt profilämne får du en ämnesmässig och teoretisk bredd, som tillsammans med guidekunskaperna ger ett självständigt och professionellt förhållningssätt till guiderollen.

Följande ämnen kan väljas som inriktning:

  • historia
  • arkeologi
  • antikens kultur och samhällsliv
  • konst- och bildvetenskap
  • kulturgeografi 

Hur söker jag programmet?

Sök till programmet via www.antagning.se

Här kan du läsa mer om programmet och ansökan: Göteborgs universitets utbildningssidor

Kontaktinformation

Katarina Streiffert Eikeland, studierektor antikens kultur och samhällsliv samt arkeologi

Box 200, 405 30 Göteborg,

Besöksadress:
Eklandagatan 86

Telefon:
031-786 5948

Sidansvarig: Katarina Tullia von Sydow|Sidan uppdaterades: 2018-11-01
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?