Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Utbildning på grundnivå - Arkeologi

Med utgångspunkt i de materiella spåren efter människor och deras verksamheter studerar och tolkar arkeologiämnet hur människan formerat sig socialt, som grupp och som individ, från äldsta förhistoria till modern tid, både i Norden och globalt.

Arkeologi studerar de långa tidsrymder från vilka inget skriftligt källmaterial finns men också materiella spår från senare tiders samhällen där det finns tillgång till skriftliga och i vissa fall även muntliga källor. Med sitt fokus på materiella spår kan arkeologi ge unika bidrag till en diskussion om människans samhällen.

Det förflutna ger viktiga referensramar i samtiden och tolkningarna av det förflutna är ofta samtidspolitiska. Ett viktigt arkeologiskt studiefält är därför hur ämnets tolkningar konstrueras samt hur dessa använts historiskt och i samtiden. Inte minst gäller detta konstruktionen av kulturarvet där vissa valda materiella lämningar/fornlämningar ofta spelar en stor roll. Arkeologen arbetar både teoretiskt och praktiskt och frågeställningarna tar upp problem som relaterar till såväl naturvetenskap, samhällsvetenskap som humaniora.

Kurser på grundnivå i ämnet Arkeologi

Sidansvarig: Cecilia Köljing|Sidan uppdaterades: 2014-11-14
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://historiskastudier.gu.se/utbildning/grundniva/Arkeologi/
Utskriftsdatum: 2018-01-17