Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

"Mitt intresse för arkeologi fick mig att satsa"

Under flera år har en tuff arbetsmarknad väntat på nyexaminerade arkeologer. Men nu är det på väg att vända.
– Fördelen med arkeologi är att det är det historiska ämne som enklast leder till ett konkret och praktisk yrke, säger Hanna Jansson, arkeolog och alumn vid Göteborgs universitet.

Kanske handlade det om eskapism. Kanske om hennes historieintresserade pappa som brukade ta med henne järnåldersboplatser i hemstaden Sundsvall. Oavsett så har Hanna Jansson velat bli arkeolog sedan hon var sex år.

År 2010 började hon läsa kulturarvsstudier på Humanisten tätt följt av arkeologi. År 2015 tog hon sin masterexamen.

– Självklart har jag genom åren funderat på om det är något man kan försörja sig på. Många väljer yrken med en mer stabil arbetsmarknad men jag tycker att det har hänt mycket bara under senaste året.

Nyfikenheten styr

Hon syftar främst på uppdragsarkeologin, de arkeologiska utredningar och undersökningar som genomförs i samband med markexploateringar. För tillfället genererar Ostlänken en hel del jobb men det finns även mycket att göra inne i städerna.

Hanna arbetar med projektet Nya Lödöse i Göteborg, den största stadsutgrävningen någonsin i Västsverige. På vinterhalvåret skriver hon populärvetenskapliga artiklar, medverkar på olika arkeologievenemang och administrerar hemsida och sociala medier. På sommaren är hon ute och gräver.

"Det teoretiska är klistret som binder samman våra upptäckter men också ett moment där nya upptäckter görs."Just variationen, att ena dagen sitta vid ett skrivbord och teoretisera och andra vara ute och upptäcka, är det bästa med jobbet.

– I fält är uppgiften praktiskt orienterad vilket är skönt för någon som gillar att tänka lite för mycket. Man får vara med om nya upptäckter och stark sammanhållning med kollegor. Det teoretiska är klistret som binder samman våra upptäckter men också ett moment där nya upptäckter görs. Jag antar att nyfikenheten styr både i fält och på kontoret.

Hon är något av en digital nörd och har ett specialintresse i hur arkeologer kommunicerar med allmänheten. Som ett led i det har hon startat Arkeloggen, en portal som samlar och sammanfattar senaste nytt inom arkeologivärlden, både i och utanför Sverige.

– Jag lyssnar själv mycket på podcasts och ville ha en pod om vad som händer inom arkeologin. Men det fanns inte att hitta. Så då fick jag göra en själv. Överlag var det svårt att få en inblick i det arkeologiska fältet om man inte visste var man skulle leta. Så jag skapade en samlingsplats med länkar, bloggar och grävande institutioner.

Får rannsaka sig själv

Blandningen är något hon vill fortsätta att ta fasta på i framtiden. Förhoppningen är att vägen leder tillbaks till universitetet och forskarutbildningen. Men hon vill ha kvar sin förankring i uppdragsarkeologin. Detta eftersom de två världarna länge har varit åtskilda.

– Den som forskar gräver inte och den som gräver forskar inte. Så har det varit med några få undantag även om detta har förändrats de senaste åren. Uppdragsarkeologin handlar ju inte bara att sätta spaden i jorden utan kräver mycket kunskap och erfarenhet som man inte får på universitetet utan får skaffa sig utanför.

"Uppdragsarkeologin handlar ju inte bara att sätta spaden i jorden utan kräver mycket kunskap."Det bästa med hennes nuvarande jobb är just chansen att lära av alla experter som är involverade på olika sätt i projektet. När Hanna Jansson ser tillbaks på de år som gått sedan hon tog sin master är hon glad över att hon siktade in sig på det hon verkligen ville.

– Man får rannsaka sig själv. Är det värt flera års studier år och en lite kämpig start på arbetsmarknaden eller vill jag välja en lättare väg? Det handlar om personliga prioriteringar. I slutändan var det mitt stora intresse för arkeologi som fick mig att satsa.

TEXT: CECILIA KÖLJING

FOTO: ANDERS SIMONSEN

Våra kurser

Här ser du alla våra grundkurser i ämnet arkeologi: GU:s kurswebb

Ansök på antagning.se

Sidansvarig: Katarina Tullia von Sydow|Sidan uppdaterades: 2017-03-15
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?