Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Utbildning på grundnivå - Arkeologi

Med utgångspunkt i de materiella spåren efter människor och deras verksamheter studerar och tolkar arkeologiämnet hur människan formerat sig socialt, som grupp och som individ, från äldsta förhistoria till modern tid, både i Norden och globalt.

Arkeologi studerar de långa tidsrymder från vilka inget skriftligt källmaterial finns men också materiella spår från senare tiders samhällen där det finns tillgång till skriftliga och i vissa fall även muntliga källor. Med sitt fokus på materiella spår kan arkeologi ge unika bidrag till en diskussion om människans samhällen.

Det förflutna ger viktiga referensramar i samtiden och tolkningarna av det förflutna är ofta samtidspolitiska. Ett viktigt arkeologiskt studiefält är därför hur ämnets tolkningar konstrueras samt hur dessa använts historiskt och i samtiden. Inte minst gäller detta konstruktionen av kulturarvet där vissa valda materiella lämningar/fornlämningar ofta spelar en stor roll. Arkeologen arbetar både teoretiskt och praktiskt och frågeställningarna tar upp problem som relaterar till såväl naturvetenskap, samhällsvetenskap som humaniora.

Kurser på grundnivå i ämnet Arkeologi

Sidansvarig: Cecilia Köljing|Sidan uppdaterades: 2014-11-14
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?