Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Läs arkeologi på grundnivå

 

Hos oss hittar du flera olika kurser som ger dig en introduktion i arkeologiämnet, både i teori och i praktikten. Genom att studera de materialla spåren som människan lämnat efter sig ger arkeologi dig kunskap om hur grupper formerat sig i Norden och globalt, från äldsta förhistorien ända till modern tid. 

Arkeologi studerar de långa tidsrymder där skriftligt källmaterial saknas men också materiella spår från senare tiders samhällen där det finns tillgång till skriftliga och i vissa fall även muntliga källor. Med sitt fokus på materiella spår kan arkeologi ge unika bidrag till en diskussion om människans samhällen.

Det förflutna ger viktiga referensramar i samtiden och tolkningarna av det förflutna är ofta samtidspolitiska. Ett viktigt arkeologiskt studiefält är därför hur ämnets tolkningar konstrueras samt hur dessa använts historiskt och i samtiden. Inte minst gäller detta konstruktionen av kulturarvet där vissa valda materiella lämningar/fornlämningar ofta spelar en stor roll. Arkeologen arbetar både teoretiskt och praktiskt och frågeställningarna tar upp problem som relaterar till såväl naturvetenskap, samhällsvetenskap som humaniora.

Kurser på grundnivå i ämnet Arkeologi (GU:s kurskatalog)

Sidansvarig: Katarina Tullia von Sydow|Sidan uppdaterades: 2018-10-30
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?