Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Utbildning på forskarnivå

Forskarutbildningen vid institutionen

Forskarutbildningarna i antikens kultur och samhällsliv, arkeologi och historia eftersträvar att ge teoretiska, metodiska och ämnesspecifika kunskaper så att den studerande efter sin examen självständigt ska kunna utöva vetenskaplig historisk forskning och göra kvalificerade insatser inom skilda områden av yrkeslivet såsom undervisningsväsendet, förvaltning, kultursektorn, massmedia och förlagsverksamhet.

Forskarutbildningen är på fyra år och omfattar följaktligen 240 hp. Utbildningen består till stor del av egen forskning, vars resultat publiceras i den offentligt försvarade doktorsavhandlingen. Utöver avhandlingsprojektet innebär utbildningen även kurser. En del är obligatoriska, andra kan väljas fritt.

Doktoranderna uppbär lön enligt fastställd tariff vid humanistisk fakultet, Göteborgs universitet, under hela utbildningstiden.

Mångsidig forskningsmiljö

Institutionen för Historiska studier erbjuder en livaktig och mångsidig forskningsmiljö.

Pågående forskning vid institutionen

Seminarierna är stomme i såväl miljön som helhet som i forskarutbildningen. Vart och ett av institutionens tre ämnen har egna seminarier, där doktorander regelbundet ventilerar sina pågående avhandlingsarbeten, diskuterar vetenskapliga frågor och träffar inspirerande gästföreläsare.

I doktorandseminariet träffas doktoranderna från institutionens alla tre ämnen och diskuterar frågor av gemensamt intresse. Dessutom arrangeras tvärvetenskapliga seminarier i genushistoria, medeltid, marinhistoria med mera. En del av institutionens forskningsprojekt har specialseminarier kring sina respektive teman: tidigmoderna städer, bronsåldern med mera. Institutionen deltar i seminarieutbyten med flera lärosäten och utgör också en part i Forskarskolan historia. Det sistnämnda bidrar till att institutionen utöver sina egna kurser kan erbjuda doktoranderna ett mycket varierat och omfattande kursutbud. Till detta kommer kurser och seminarier på fakultetsnivå.

Institutionens doktorander bedriver avancerad forskning och står för en viktig del av institutionens samlade forskningsresultat.

Ansökan till forskarutbildningen

Den som är intresserad av att genomgå forskarutbildning i ämnena antikens kultur och samhällsliv, arkeologi eller historia är hänvisad till särskilda utlysningstillfällen.

Utlysning av doktorandtjänster sker vanligtvis under februari/mars och publiceras på institutionens hemsida.

För att antas som doktorand i något av institutionens tre ämnen krävs avlagd magisterexamen med det aktuella ämnet som huvudområde samt att kraven på särskild behörighet är uppfyllda. Läs mer om behörighetskrav och utbildningens innehåll i de allmänna studieplanerna. I institutionens beredning bedöms den sökandes förutsättningar för att tillgodogöra sig forskarutbildning. Underlag utgörs av de sökandes uppsatser samt plan för tänkt avhandlingsarbete. I bedömningen tas också hänsyn till vilka handledningsresurser institutionen har.

Handledare vid institutionen

Kontaktpersoner

Antikens kultur och samhälle:

Helene Whittaker, professor

helene.whittaker@gu.se

Arkeologi:

Per Cornell, docent

per.cornell@archaeology.gu.se

Historia:

Lars Hermanson, professor

lars.hermanson@history.gu.se

Forskarutbildningsfrågor:

Cordelia Hess, universitetslektor historia

cordelia.hess@gu.se

Kalendarium

19 mars - 31 mars

AKS-seminariet

Tid: 2018-03-19 kl 15:15,
Plats: Institutionen för historiska studier, Eklandagatan 86 - 2303A

Evenemangstyp: Doktorandseminarium

Antikmuseets öppna föreläsningar våren 2018

Tid: 2018-03-20 kl 13:00,

Evenemangstyp: Föreläsning

Arkeologiska forskarseminariet

Tid: 2018-03-21 kl 13:15,
Plats: Institutionen för historiska studier, Eklandagatan 86 - 2303A

Evenemangstyp: Seminarium

Oral and Literary Cultures in Late Medieval and Early Modern Finland

Tid: 2018-03-21 kl 15:00,

Evenemangstyp: Seminarium

Rituals, clergymen, folk-beliefs and oral tradition in the Early Modern Sweden and Finland: Lutheran Poetics and Ceremonies in the late 16th century

Tid: 2018-03-28 kl 15:15,
Plats: Humanisten, Renströmsgatan 6 - H821 (Språkskrapan)

Evenemangstyp: Högre seminarium

Kontaktinformation

Lars Hermanson

Box 200, 405 30 Göteborg

Besöksadress:
Eklandagatan 86

Telefon:
46(0)31-786 4512

Sök evenemang

Evenemangskalender

ti on to fr
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
« mars 2018 »

Sortera på kategori

mellanrumright
mellanrumright
Sidansvarig: Cecilia Köljing|Sidan uppdaterades: 2017-11-17
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?