Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Arkeologisk praktik och teori (120 hp)

Programmet har tagits fram i samarbete med Riksantikvarieämbetets undersökningsverksamhet (UV) och är en utbildning för dig som är intresserad av forskning rörande relationen mellan arkeologisk teori och praktik, eller som siktar på en framtida yrkeskarriär inom kulturarvssektorn, och då primärt inom den arkeologiska fältverksamheten.

Kombinationen av arkeologins praktiska och teoretiska anslag leder till ett brett, flexibelt, kritiskt och till delar nytt kunnande som i dagsläget efterfrågas i allt högre utsträckning inom kulturarvssektorn (inte minst inom fältarkeologin).

Syftet är att du efter genomgången av programmet skall kunna arbeta självständigt och i grupp med olika typer av praktiska metodologiska och teoretiska problem inom den arkeologiska fältverksamheten. Du har efter programmet en vidgad kunskap om relationen mellan fältarkeologins praktik i form av metoder och teorier och du är väl förberedd att hantera arkeologiska frågeställningar antingen genom en doktorsutbildning eller genom att arbeta inom den arkeologiska fältverksamheten.

Programmet omfattar ett eller två års heltidsstudier beroende på om du följer studiegången för Magister- eller Masterexamen.
 

  • Den inledande terminen består av fyra moment om 7.5 poäng vardera. Dessa ger en utförlig insikt och förståelse av den arkeologiska uppdragsarkeologin och kulturarvsverksamheten ur olika perspektiv; dess historik, förutsättningar och regelverk.
  • Termin 2 har en mer praktisk inriktning och du lär dig bland arbeta med digital dokumentationsteknik och geografiska informationssystem. Den som väljer masterstudiegången avslutar terminen med ett projektarbete där verksamhetsförlagd utbildning vid någon aktör inom kulturarvssektorn med fördel ingår. Det kan handla om mer traditionellt arkeologisk fältarbete, men kan även ha inriktning mot exempelvis förmedling, forskning eller tillsynsutövning. Inom Magisterstudiegången avslutas istället terminen och programmet med ett självständigt skriftligt arbete på 15hp.
  • Fortsätter du mot en masterexamen består den tredje terminen av moment där uppdragsarkeologin och kulturarvsarbete relateras till samhälle, forskning och publik utifrån såväl nationella som internationella perspektiv. Även här ingår vanligen samarbete med någon extern verksamhet, vilket kan utformas på olika sätt utifrån dina intressen och din inriktning. Terminen avslutas med en kurs kring aktuella teoretiska och metodologiska problem inom arkeologin.
  • Termin 4 inom masterstudiegången utgörs av ett avslutande självständigt skriftligt arbete på 30hp.
     

Utbildningsplan:

Arkeologisk praktik och teori, APT, masterprogram

Sidansvarig: Katarina Tullia von Sydow|Sidan uppdaterades: 2018-08-20
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://historiskastudier.gu.se/utbildning/avancerad-niva/Program/Arkeologisk_praktik_och_teori__120_hp_/
Utskriftsdatum: 2020-06-05