Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Arkeologi

Arkeologi handlar om att studera människan och hennes samhällen från äldsta förhistoria till modern tid

En arkeolog undersöker och dokumenterar materiella lämningar för att sedan tolka och försöka förstå vad dessa kan berätta om hur människor organiserat sig och hur deras världsbild kan ha sett ut.

Arkeologi handlar dock inte bara om kunskap om det förflutna; förhistorien utgör även en viktig referensram för hur vi ser på vårt eget och andras samhällen. Arkeologer sysslar därför också med hur våra bilder av förhistorien konstrueras samt hur dessa använts historiskt och i samtiden.
I arkeologiämnet integreras praktik och teori och hos oss får studenterna öva upp förmågan att tänka kritiskt och systematiskt, lära sig argumentera och förstå komplicerade resonemang. Man tränas också i att förstå och analysera hur våra tolkningar av forntiden påverkar och påverkas av vår samtid. Att tänka arkeologiskt ger därför ofta en utökad förståelse för människa och samhälle även i vår egen tid.

Sidansvarig: Katarina Tullia von Sydow|Sidan uppdaterades: 2018-10-30
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?