Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Svenskt Kvinnobiografiskt lexikon

Varför finns inga kvinnliga konstnärer, filosofer, vetenskapsmän, politiker eller författare? Den frågan väcks så snart konstens, litteraturens, medicinens eller filosofins historia ska skrivas. Bakgrunden är att historieskrivningen vilar på befintliga biografiska lexika, där kvinnor har gjort få avtryck. I stora svenska biografiska lexika utgör kvinnor endast 5-10 procent av persongalleriet. Om historieskrivningen ska kunna bli mindre missvisande måste således utgångspunkten – källmaterialet – förändras.

Syftet med föreliggande projekt är således att skapa ett svenskt kvinnobiografiskt lexikon on-line som länkar till andra arkiv och uppslagsverk om svenska kvinnor på nätet, samt initiera och vidareutveckla forskning med utgångspunkt i lexikonet. Verket skall finnas på svenska och engelska. Det kommer att ligga på webben som en levande och utvecklingsbar databas, och vara gratis tillgängligt. Därmed görs svenska kvinnors insatser i samhället, från medeltid till nutid, tillgängliga också för internationell forskning.

Projektet, som pågår 2016-2017, är finansierat av Riksbankens Jubileumsfond. Efter projekttidens slut förvaltas databasen av SWE-CLARIN.


 

Kontaktinformation

Svenskt kvinnobiografiskt lexikon

Telefon:
031-786 52 57

Sidansvarig: Katarina Tullia von Sydow|Sidan uppdaterades: 2016-02-09
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?