Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Neolitiska livssätt

Det här projektet handlar om några centrala frågor om hur det tidiga jordbruket organiserades. De olika sätt människor på stenåldern för ca 5000 år sedan försörjde sig på, påverkade hur landskapet var organiserat, men också vilka samhällen som kunde byggas upp.
De spektakulära stenkammargravar och andra monument som byggdes i många delar av Europa, bl a på Falbygden, kan tyda på en väl utvecklad samhällsorganisation. Ändå är det mycket vi inte förstår om dessa människors sätt att leva, och i många frågor finns helt olika åsikter bland forskarna. Det gäller bland annat själva försörjningen, var det svedjebruk med kringflyttande bosättningar eller fast åkerbruk, och hur stor roll spelade egentligen odlingen? Användes gödsel och permanenta åkersystem eller tillämpade man en svedjebruksteknik? Vid vilken ålder slaktades boskapen? Kan det tyda på en produktion av kött eller mjölk?
Vilka kontakter med andra områden hade de? Var försörjningen bara lokalt baserad eller kunde människor och boskap röra sig över större områden. Var det lokala material som användes? I detta projekt ligger fokus på bosättningar, ekonomi och system för utbyte. De metoder som används är på många sätt nya och medför att vi nu kan ge svar på frågeställningar som för bara några år sedan var utom räckhåll. Genom att undersöka halterna av olika isotoper i ben, tänder och spannmålskorn är det nu möjligt att diskutera djurens och människornas rörlighet och förflyttningar, människornas kost och användningen av gödsel.
Dessutom kommer stenredskap och keramik att analyseras med s.k. XRF teknik som avslöjar vilka grundämnen som finns i föremålen, vilket kommer att möjliggöra en diskussion om varifrån föremålen kommer.
För att göra detta vill vi analysera material som under de senaste åren grävts fram från stenåldersboplatser, framför allt i Karleby. Till skillnad från många andra områden kan man här hitta väl bevarade ben, men också stora mängder keramik, flinta, stenföremål och växtrester finns från undersökningarna. De nya naturvetenskapliga metoderna kommer att ge nya aspekter på stenålderssamhällets ekonomi, som inte kan ses på andra sätt. Detta vill vi sedan kombinera med mera traditionella arkeologiska, osteologiska och botaniska analyser.


Leds av:
Karl-Göran Sjögren och Tony Axelsson

 

Kontaktinformation

Karl-Göran Sjögren

Box 200, 405 30 Göteborg, E 218

Telefon:
031-786 52 64

Kontaktinformation

Tony Axelsson

Box 200, 405 30 GÖTEBORG

Besöksadress:
Renströmsgatan 6, rum F209

Telefon:
+46 (0)31 786 1880, +46 (0)705-854494

Sidansvarig: Katarina Tullia von Sydow|Sidan uppdaterades: 2015-11-04
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?