Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Bronsålderns ullekonomi: produktion, handel, miljö, fårskötsel och samhälle (THESP)

Syfte med detta projekt är att belysa vikten av ull och produktion av ulltextiler i den europiska bronsåldern, både ur en ekonomisk-, social- och miljösynvinkel.

Projektets huvudsakliga mål är att förstå och tolka hur introduktionen av ulltextiler i Europa påverkade fårskötsel, ekonomin, handeln, miljön, och samhället i stort. Studien baserar sig på väl dokumenterat material från Ungern och norra Italien med tecken på stor textil produktion.

Ulltextil produktion spelade en stor roll i flera lokala ekonomier i Nära Östern och östra Medelhavsområdet. Detta vitnas det om i de samtida tillgängliga källorna från områdena. Från övriga Europa får vi uteslutande förlita oss på det arkeologiska materialet för att förstå vikten av textilproduktion. Strontiumisotop analyser av de få kvarvarande textiler från den europeiska bronsåldern visar att de var gjorda av ull från flera geologiska områden. Detta tyder på att en komplex handel och produktionssystem existerade i Europa under bronsåldern.

Det nya i detta projekt är att för att överbrygga bristen på bevarade textiler kommer osteologiska materialet av får att analyseras.

Snart kommer boken The Textile Revolution in Bronze Age Europe, redigerad av Serena Sabatini och Sophie Bergerbrant. Läs deras blogginlägg om boken här.

bild på får

Historien bakom projektets bild

THESP är akronymen från projektets engelska undertitel (Trade, Husbandry, Environment, Society, Production), men den är också ett ord som betyder aktör på engelska. Bilden erbjuder därför möjlighet att betona fårets betydelse för utvecklingen av ulltextilproduktion samt för forskningen inom projektet.

Finansiering

Projektet pågår från januari 2016 till december 2018 och är finansierat av Riksbankens Jubileumsfond.

Sidansvarig: Katarina Tullia von Sydow|Sidan uppdaterades: 2019-11-07
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?