Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Historia

Historia är vetenskapen om människan som samhällsvarelse i det förflutnaSom historiker försöker vi förstå och förklara hur makt har utövats, hur produktionen har organiserats och hur kulturella normer har etablerats.

Många av dessa frågeställningar delar vi med andra vetenskapliga discipliner, men det centrala i historisk forskning är alltid - på ett eller annat sätt - tidsdimensionen: kontinuitet och förändring i grundläggande samhällsstrukturer, enskilda händelseförlopps utveckling över tid eller helt enkelt avståndet i tid till den företeelse som undersöks. Studier i historia ger alltså kunskap om historiska sammanhang ur ekonomiska, sociala, politiska och kulturella perspektiv och, inte minst, hur dessa olika aspekter förhåller sig till varandra. Dessutom präglas undervisningen av ett vetenskapligt perspektiv, som bl.a. innebär att anlägga ett kritiskt förhållningssätt till såväl historiska dokument som olika former av historieskrivning och historieproduktion.

 

Sidansvarig: Cecilia Köljing|Sidan uppdaterades: 2010-02-18
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?