Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Antikens kultur och samhällsliv

 

Vill du veta varför Caesar mördades eller hur demokratin uppstod eller vad Sokrates tyckte om kvinnor?Undrar du över vilka idéer som användes när man skrev den amerikanska konstitutionen och varför British Museum i London har så mycket konst från Athen? Då ska du läsa antikens kultur och samhällsliv.

Ämnet behandlar framförallt de antika kulturerna i Medelhavsområdet. I tiden rör vi oss från äldsta stenålder till ca 500 eKr. Liksom i övriga Europa, medförde de stora arkeologiska utgrävningarna under 1800-talets senare hälft, att den s.k. klassiska arkeologin växte fram som ett självständigt ämne på kontinenten och sedan 1909 även i Sverige under namnet Klassisk fornkunskap och antikens historia. I slutet av 1960-talet bytte ämnet namn till antikens kultur och samhällsliv. Namnet vill försöka beskriva den tvärvetenskapliga inriktning som är unikt för vårt ämne.

Vi studerar exempelvis antikens historia, litteratur, konst, religion, filosofi och lärdomshistoria, allmänna levnadsvillkor, sociala förhållanden, familjebilden och genusstrukturer. Vissa delar av utbildningen är förlagd till de svenska arkeologiska instituten i Rom och Athen och våra studenter har möjligheter att delta i fältarkeologiska utgrävningsprojekt i Grekland, Italien och Turkiet. Fältarkeologiska kurser ges på Cypern, i Jordanien och Palestina.

Genom studier i vårt ämne får du en god inblick i vårt gemensamma europeiska kulturarv. Mycket av dagens debatt tar avstamp i idétraditioner som går tillbaka till antiken. Genom att läsa om antiken får man kunskaper som är viktiga om man vill jobba som lärare, arkeolog, projektledare för utställningar eller museiverksamhet. Vill du arbeta ute i övriga Europa kommer du att ha stor nytta av de omfattande kunskaper i Europas gemensamma kulturarv, som ämnet ger.
 

Sidansvarig: Cecilia Köljing|Sidan uppdaterades: 2017-03-16
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?