Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Sotens mytomspunna kulturhistoria lyfts i ny bok

Nyhet: 2019-11-25

Soten är ett stycke skärgård i norra Bohuslän vars omtalade och hemlighetsfulla namn var känt redan under vikingatid. I den nyutgivna boken "Soten: en bohuslänsk kulturhistoria från Hållö till Väderöbod" har författarna arkeologen Henrik Alexandersson och historikern Ulf Nyrén, undersökt Sotens förflutna fram till vår egen tid.

Området var fruktat för sina sugande baksjöar och grundbrott men havet blev också förutsättningen för människors överlevnad och utkomst. Med tiden utvecklades både sjöfart och långväga havsfiske till viktiga sysselsättningar samtidigt som stenindustrin satte evighetens spår i de röda granitbergen.

I samtiden har dessa näringsgrenar i stort sett upphört. I stället har nya verksamheter tagit över; inte minst har en betydande besöksindustri uppstått där Sotens vidunderliga naturskönhet i kombination med sol och salta bad lockar besökare från när och fjärran. Ledordet för detta sjölandskap med sina inbyggare tycks därför vara ständig förändring och anpassning – något som kännetecknat denna gränslösa gränsbygd ända sedan de första säljägarna kom paddlandes mellan isflaken under jägarstenåldern.

Denna kulturhistoriska översikt är en god ledsagare till ett av norra Europas mest enastående område, vare sig du är bofast, delårsboende eller förbipasserande.

Bild: Omslagsbild av "Soten: en bohuslänsk kulturhistoria från Hållö till Väderöbod"

Kontakt: Henrik Alexandersson, henrik.alexandersson@archaeology.gu.se

AV:
0766186351

Sidansvarig: |Sidan uppdaterades: 2018-08-29
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://historiskastudier.gu.se/Aktuellt/Nyheter/fulltext//sotens-mytomspunna-kulturhistoria-lyfts-i-ny-bok.cid1656599
Utskriftsdatum: 2020-08-11