SHFA först i världen med digital webbpublicering av spanska hällristningar

Nyhet: 2020-05-14

Svenskt Hällristnings Forsknings Arkiv (SHFA), som samverkar med Centrum för digital humaniora, har nu publicerat dokumentation av spanska hällristningar på sin webbportal. SHFA är därmed först ut i världen att kommunicera dessa spektakulära bilder som främst avbildar krigare, vapen, vagnar och människofigurer daterade till ca 1200–700 f.v.t.

Dokumentationen utgör en viktig del i det SHFA-relaterade projektet ”Rock art, Atlantic Europe, Words & Warriors (RAW)" som finansieras av Vetenskapsrådet. Publiceringen av de spanska hällristningarna utgör ett led i SHFA:s ambition och strategi att bli en internationell forskningsinfrastruktur för hällristningar och förutom Sverige och Spanien har SHFA även sökbara bilder i sitt webbaserade arkiv från Norge, Danmark och Italien. SHFA har ett strategiskt samarbete, bland annat i projekt om artificiell intelligens, med Centrum för digital humaniora vid Göteborgs universitet.

Dokumentationen av hällristningarna har gjorts genom laserskanning, fotogrammetri och RTI och utförts på plats i Spanien av Bettina Schulz Paulsson och Marta Diaz- Guardamino.
Dokumentationen har genomförts på museer i Extremadura: Badajoz, Caseres, och Olivienza, men även i landskapet, Cabeza del Buey.

Gå till portalen

Artikeln publicerades först på: cdh.hum.gu.se