Länkstig

Pascalidou tackar Trump för metoo

Publicerad

När metoo-rörelsen blossade upp i Sverige hösten 2017 bestämde sig författaren Alexandra Pascalidou för att försöka fånga den i flykten. Resultatet blev en antologi med flera kända och okända kvinnors egna berättelser om hur de själva drabbats. På tisdagen besökte hon Humanisten och kursen Life writing, om biografiskt och självbiografiskt skrivande, för att berätta om boken.


Antologin Me too: så går vi vidare - röster, redskap och råd samlar en spridd skara kvinnor och skrevs i en blixtrande fart. Redan i december 2017, bara två månader efter att metoo exploderat, var boken färdig och innehöll berättelser från bland annat politiker, konstnärer, akademiker och artister. Med en bred palett ville Alexandra Pascalidou ge fler perspektiv och vända sig till många som möjligt oavsett kön, bakgrund, ålder eller sexuell läggning.

bok metoo

Inbjuden på kursen Life writing deltog hon i ett samtal tillsammans med Cecilia Pettersson, lektor i litteraturvetenskap. Alexandra inledde med att läsa ur det gripande förordet där hon själv berättar om upplevelser av övergrepp och trakasserier, från barndomen till vuxen ålder. Att hon själv delade med sig var nödvändigt för att få med sig de andra kvinnorna i projektet.

- Jag ville fånga rörelsen i flykten, det som hände var ju historiskt. Men man kan inte räkna med att andra ska dela med sig, vara ärliga och sanna om man inte själv gör det, förklarade hon.

Samtalet spände mellan att handla om enskilda berättelser ur boken men också om metoo-rörelsens mekanismer, samhällets strukturer, intersektionalitet och hennes arbete som redaktör för en så personlig och känslig bok.

Försöker hitta vägar vidare

Bokens titel avslöjar också att det inte bara är en samling av vittnesmål utan att den även ritar upp en väg framåt.

– När metoo drog igång var det som att öppna Pandoras ask. Till slut ledsnade man kanske på alla berättelser. Därför behövde boken vara mer upplysande, rådgivande och ge verktyg för hur vi går vidare.

Hon gavs också utrymme att tala om varför metoo blev så stort just nu, trots att liknande skildringar funnits länge, bland annat inom litteraturen.

pascalidou1– Jag tror det har blivit trendigt att vara feminist och jag tror metoo till stor del kan tacka Donald Trump. Han har varit en av de största katalysatorerna. Han var så sexistisk och misogyn i sin kampanj att vi plötsligt såg att det har blivit så mycket värre. Vi insåg att vi alla var riktigt illa ute.

Kursen Life writing samfinansieras av institutionen för litteratur, idéhistoria och religion och institutionen för historiska studier.

Läs mer om kursen: Universitetskurs om life writing - biografier, dagböcker och bloggar

Foto: Henrik Kjellberg och Lava förlag