Humaniora i dagens samhälle - Klas Östergren och Carl Bennet på Humanistdagen 2010

Nyhet: 2010-04-07

Lördagen den 10 april slår Humanisten vid Göteborgs universitet upp portarna för allmänheten. Författaren Klas Östergren, affärsmannen Carl Bennet, professor Lars-Gunnar Andersson (SR:s Språket) och astronomen Marie Rådbo med flera samlas då för debatt, diskussioner och samtal om humanioras roll i dagens samhälle.

Vilken betydelse har humaniora i dagens samhälle och vad kan den humanistiska forskningen bidra med? Det är temat för Humanistdagen 2010, som pågår mellan klockan 09.15 och 16.00.

Under hela dagen kommer humanioras roll att belysas på en mängd olika sätt. Bland annat genom möten och debatt mellan företrädare för humaniora, naturvetenskap, IT och näringsliv. Carl Bennet, affärsman och styrelseordförande för Göteborgs universitet, är en av debattörerna, astronomen Marie Rådbo en annan.

Humanioras betydelse i dagens samhälle lyfts också fram genom spännande föreläsningar där några av fakultetens främsta forskningsprojekt presenteras. För intresserade finns dessutom möjlighet att träffa enskilda forskare och doktorander för att ställa frågor och samtala kring deras forskning.

– Det är de mänskliga värdena som utmärker innehållet i humanistisk forskning och utbildning. De värdena är viktiga för att utveckla samhället och vår framtid, säger Martin Hellström, prodekan vid Humanistiska fakulteten.

De kända radioprofilerna professor Lars-Gunnar Andersson och hedersdoktor Anna-Lena Ringarp finns också på plats för att samtala kring sitt kända radioprogram Språket och svara på frågor från publiken. Humanistdagen 2010 avslutas med ett samtal med författaren Klas Östergren.

Humanistdagen är öppen för alla och gratis. För mer information, kontakta Thomas Melin, pressansvarig, på telefon: 0766-18 10 68 eller besök www.hum.gu.se

Artikeln publicerades först på: hum.gu.se