Historikern Hanna Markusson Winkvist utsedd till excellent lärare

Nyhet: 2016-02-17

Dekanus Margareta Hallberg vid Humanistiska fakulteten har i dagarna utsett historikern Hanna Markusson Winkvist till excellent lärare, den första vid fakulteten.

– Undervisning är en av universitetets fundamentala verksamheter och historiedidaktiken kan alltid förbättras, säger hon.

Utöver arbetet med att utveckla historiedidaktiken har Hanna Markusson Winkvist också författat läromedel för såväl ungdomsskola som högskola. Som lärare vid institutionen för historiska studier har hon undervisat på alla nivåer i ämnet historia och har haft stort engagemang inom lärarutbildningen.

En ojämställd universitetsvärld

De senaste tre åren har Hanna Markusson Winkvist arbetat med ett forskningsprojekt som försöker förklara dagens i många stycken ojämställda universitetsvärld.

– De kvinnliga studenterna är idag generellt sett fler än de manliga och bland dem med doktorsexamen är andelarna nästintill lika stora, menar hon. Men trots att kvinnors och mäns benägenhet, förmåga och vilja att genomföra en forskarutbildning och satsa på en akademisk karriär inte nämnvärt skiljer sig åt, så är utsikterna fortfarande sämre för kvinnor än för män att avancera.

Hanna Markusson Winkvist är universitetslektor i historia och har varit anställd vid Göteborgs universitet sedan 2005. Hon disputerade år 2003 vid Umeå universitet på avhandlingen Som isolerade öar. De lagerkransade kvinnorna och akademin under 1900-talets första hälft. Hennes forskning har i huvudsak fokuserat på ämnen som kronologiskt kretsar kring modern- och samtidshistoria med fokus på kön, sexualitet och familj.

Göteborgs universitet har infört titeln excellent lärare som ett sätt att uppmärksamma lärares pedagogiska skicklighet i enlighet med Vision 2020. Lärare som är tillsvidareanställda vid universitetet kan ansöka om att bli prövade för titeln. Prövningen, som sker vid den egna fakulteten, görs utifrån den sökandes dokumenterade och reflekterade pedagogiska praktik och grundas på universitetsgemensamma bedömningskriterier.