Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

En podcast om kalla krigets hemliga ledningsplats

Nyhet: 2016-12-23

Panoramafoto av Björn från väster 2015. Foto: Anders Berglund.Ledningsplats Björn är en av många platser som minner om Sverige under kalla kriget. Nu har arkeologer undersökt den. Foto: Anders Berglund.

Kalla kriget har lämnat många spår i det svenska landskapet. I podcasten Ledningsplats Björn och kalla krigets kulturarv berättar arkeologerna Maria Persson och Tony Axelsson vid Göteborgs universitet om den första arkeologiska undersökningen som gjorts av en lämning från kalla kriget.

Runt om i Sverige finns det idag gott om lämningar efter militära anläggningar och installationer från kalla kriget. Ett exempel är ledningsplats Björn söder om Skara där det attackflyg skulle ledas som hade som uppgift att tidigt slå ut en annalkande invasionsflotta.

Våren 2015 gjorde arkeologer och en grupp studenter från Göteborgs universitet en samtidsarkeologisk undersökning av ledningsplats Björn. Bland annat undersöktes allt ifrån de stående intakta byggnaderna till betydligt mindre spår som behövde grävas fram ur jorden.

Undersökningen beskrivs i en aktuell bok men också i en nyproducerad podcast där lyssnaren får följa med arkeologerna Maria Persson och Tony Axelsson till ledningsplats Björn och det svenska attackflygets krigsstabsplats.

Du kan lyssna på podcasten nedan. Den finns också att ta del av på Podcaster, Acast, iTunes eller Soundcloud.

AV:

Artikeln publicerades först på: www.gu.se

Sidansvarig: |Sidan uppdaterades: 2018-08-29
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?