Länkstig

Ida Östenberg nominerad till AcademiaNet

Publicerad

Ida Östenberg, forskare i antikens kultur och samhällsliv, har blivit nominerad av Vetenskapsrådet till databasen AcademiaNet. Databasens syfte är att lyfta excellenta kvinnliga forskare i en långt ifrån jämställd akademi.

Det är rätt hårda kriterier för att bli nominerad. Hur känns det?

– Det är både roligt och hedrande, förstås. Jag måste erkänna att jag inte kände till databasen när jag fick veta att jag nominerats av Vetenskapsrådet, detta troligen eftersom få humanister finns på deras lista. Nu när jag informerats om arbetet som görs med att lyfta fram kvinnliga forskare är jag väldigt glad att vara en del av detta projekt.

Databasen syfte är ju att lyfta fram alla de kompetenta kvinnliga forskare som finns. Hur ser du på att detta fortfarande är nödvändigt?

– Akademin är långt ifrån jämställd. Inom mitt eget traditionstyngda fält, romersk historia, uppfattas den manlige forskaren som normen. Jag har varit ensam kvinna på ett flertal internationella konferenser. Efter en större konferenspanel med fokus på romersk republikansk historia utbrast en äldre manlig kollega glatt: "Åh, en romersk panel som enbart består av flickor. Så underbart!" Vi flickor var alla docenter och professorer, en på Princeton...

'"Åh, en romersk panel som enbart består av flickor. Så underbart!' Vi flickor var alla docenter och professorer, en på Princeton..."

Du är den andra på vår institution och den första inom ditt ämne i Sverige som är med på listan. Enbart sju från Göteborgs Universitet finns i nuläget i databasen. En majoritet är naturvetare. Varför tror du att det är så?

– Databasens samarbetspartners (Robert Bosch Stiftung, Spektrum der Wissenschaft och Nature) är alla i första hand riktade mot vetenskap i betydelsen naturvetenskap. Jag har fått uppfattning att man arbetar med att bredda listan, både ämnesmässigt och geografiskt. Och det är ju utmärkt, men tanke på att de humanistiska disciplinerna ofta är osynliga i vetenskapsprogram, vetenskapsdagar och vetenskapsreportage i tidningar och tidskrifter.

Läs mer om databasen: AcademiaNet

FOTO: LASSE EDWARDS