Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Nyheter

 • Arkeologiska DNA-analyser väcker internationell uppmärksamhet

  [2018-05-14] En massiv studie av förhistorisk DNA ger ny kunskap om bland annat de första människorna som tämjde hästar, utvecklingen av våra språk samt det tidigaste utbrottet av hepatit B. Arkeologerna Kristian Kristiansen och Karl-Göran Sjögren har varit delaktiga i forskning som nu presenterats i tre uppmärksammade artiklar i tidskrifterna Nature och Science.

 • Studenter utforskar järnåldersplats i Kungälv

  [2018-05-14] I maj och juni är 20-30 arkeologistudenter på plats i Ytterby i Kungälv för att genomföra en utgrävning av en boplats från järnåldern. Förhoppningen är att ta reda på mer om boplatsens utsträckning och struktur.

 • Krig formade bronsålderns samhällen i Europa, Egypten och Ryssland

  [2018-05-09] Bronsåldern var en period präglad av krigsföring. Fallstudier som sträcker sig från platser som Storbritannien, Egypten och Uralbergen avslöjar hur krigen präglade handel, tro och andra aspekter av samhället. Det framkommer i Christian Horn och Kristian Kristiansens nya bok Warfare in Bronze Age Society, nyligen utgiven av Cambridgde University Press.

 • Studenter bjuds in till utgrävning på Island

  [2018-05-09] Vill du skaffa dig utlanderfarenhet? Nu finns en unik chans för studenter att medverka vid en utgrävning på Island i juni 2018. Erbjudandet riktar sig till arkeologistudenter på alla nivåer och ingen gräverfarenhet krävs.

 • Fjärranalys förbättrar kunskapen om Amazonas förhistoria

  [2018-05-08] Århundraden innan européerna kom till Amerika utvecklades en regional socioekonomisk organisation i delar av Amazonas. Det framgår i en ny publikation av bland annat Per Stenborg, forskare vid Göteborgs universitet.

 • Bok om missionärer i Kongo väcker aktuella frågor om rasism

  [2018-03-23] I en ny bok utforskar historikern Pia Lundqvist missionärernas möte med befolkningen i Fristaten Kongo under kolonialismen på slutet på 1800-talet. Med avstamp i dagböcker och brev belyser hon komplexiteten i missionsprojektet.

 • Ny bok fördjupar bilden av Carl von Linné

  [2018-03-13] Carl von Linnés arbete var beroende av både föregångare och efterföljare. Ändå har mycket av det som skrivits om hans arbete präglats av idén om det ensamma geniets betydelse för vetenskapens utveckling. Nu fördjupas bilden i en ny samlingsvolym med artiklar av bland andra historikern Kenneth Nyberg.

 • Invigningen av SKBL lockade många

  [2018-03-09] Svenskt kvinnobiografiskt lexikon invigdes och presenterades för media och en stor skara intresserade på internationella kvinnodagen 8 mars. Det bjöds på bubbel, sång och tal samt en demonstration av olika sätt att söka i databasen.

 • Nytt lexikon synliggör betydelsefulla svenska kvinnor

  [2018-03-08] Den 8 mars lanseras Svenskt kvinnobiografiskt lexikon, som lyfter fram tusen kvinnor och deras insatser i det svenska samhället under århundradena. Och framöver blir det tusen kvinnor till - minst.

 • Världsledande bronsåldersforskare till sommarkurs

  [2018-03-06] Ni har väl inte missar våra sommarkurser i arkeologi och antikens kultur och samhällsliv? 15 mars är sista ansökningsdag.

Fler nyheter

Sidansvarig: |Sidan uppdaterades: 2018-05-14
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://historiskastudier.gu.se/Aktuellt/Nyheter/
Utskriftsdatum: 2018-05-21