• Världens äldsta spår av pest funna i Falköping

[2018-12-06] I en 5 000 år gammal grav utanför Falköping har forskare hittat världens hittills äldsta DNA-spår av pest. En internationell forskargrupp, med bland annat arkeologer från Göteborgs universitet, har gjort fyndet med hjälp av avancerad DNA-teknik. I och med upptäckten menar forskarna att man också kan ha kartlagt historiens första pandemi som med tidens nya handelsvägar sträckt sig från Europa till Asien.

• Pascalidou tackar Trump för metoo

[2018-11-21] När metoo-rörelsen blossade upp i Sverige hösten 2017 bestämde sig författaren Alexandra Pascalidou för att försöka fånga den i flykten. Resultatet blev en antologi med flera kända och okända kvinnors egna berättelser om hur de själva drabbats. På tisdagen besökte hon Humanisten och kursen Life writing, om biografiskt och självbiografiskt skrivande, för att berätta om boken.

• Lär dig mer om Västsveriges unika arkeologi

[2018-11-19] I Västsverige finns flera helt unika arkeologiska fynd, bland annat hällristningarna i Tanumshede eller gravarna vid Varnhem. På kursen Västsveriges arkeologi får studenterna lära sig mer om dessa platser och om ett varierat kulturarv från stenålder till idag. De får också lära sig om hur flera infrastrukturprojekt i Västra Götaland ger arkeologerna ny kunskap.

• Hemlig militäranläggning blir svårtolkat kulturarv

[2018-11-15] 2015 undersökte arkeologer från institutionen den hemliga ledningsplats Björn, från vilken Sveriges attackflyg skulle ledas vid en eventuell invasion. Undersökningarna ledde till en bok på ämnet men nu har också en artikel publicerats med nya insikter om den hemlighetsfulla platsen.

• Tre forskningsprojekt delar på 16,7 miljoner kronor

[2018-11-07] Göteborgs universitet är det lärosäte som beviljas mest forskningsmedel när Vetenskapsrådet (VR) fattat beslut i årets stora utlysning inom humaniora och samhällsvetenskap. Institutionen för historiska studier får cirka 16,7 miljoner kronor till tre olika forskningsprojekt.

• 12,9 miljoner kronor till historiska studier

[2018-10-24] Två projekt vid institutionen för historiska studier har fått sammanlagt 12,9 miljoner kronor i medel av Riksbankens Jubileumsfond. Maria Sjöberg har tilldelats cirka 7,5 miljoner kronor till utveckling av Svenskt kvinnobiografiskt lexikon och Christian Horn har tilldelats cirka 5,5 miljoner kronor till digitalisering av hällristningar.

• Vägen ut ur psykiatrisk tvångsvård gick via samhället redan på 1960-talet

[2018-10-23] Den egna bostaden, skogen, staden och träningslägenheten. Vården försökte redan under 1960- och 70-talet att på nya sätt flytta tvångsvårdade patienter in i samhället istället för att separera dem därifrån. Det visar en avhandling i historia som skänker nytt ljus över förändringar i den psykiatriska tvångsvården under 1900-talets andra halva.

• Avsatt museichef från Polen besöker Göteborg

[2018-10-19] Göteborgs universitet har bjudit in en av Polens mest kända historiker, professor Pawel Machcewicz, till Göteborg den 24-26 oktober. Machcewicz fick stor internationell uppmärksamhet förra året när han under kontroversiella former avsattes av landets regering som direktör för Polens största historiska museum, Museum of the Second World War.

• Föreläsning: Utvecklingen av bondestenåldern i Centraleuropa

[2018-10-18] Nya metoder ger ny kunskap om utvecklingen av bondestenåldern i Centraleuropa. Om detta berättar arkeologen professor Eszter Bánffy, som har utsetts att hålla årets Felix Neubergh Lecture. Föreläsningen hålls den 30 oktober klockan 16.00 i Göteborgs universitets aula i Vasaparken. Studenter, medarbetare och intresserad allmänhet är välkomna. Föreläsningen hålls på engelska.

• Kurs om historiska trauman återkommer till våren

[2018-10-09] Hur hanterar vi trauman i det förgångna? Den frågan är ett fokusområden i kursen Therapy of conflictual histories - working through a problematic past som ges på avancerad nivå och nu återkommer till våren. Kursen kan sökas ända fram till terminsstarten i januari 2019.