• Minnesmanipulering användes när senantikens Rom kristnades

[2019-09-09] Med kristendomens intåg under senantiken förändrades religiöst liv och praktik i romerska städer i västra Mindre Asien. En ny avhandling visar att man aktivt använde hednisk materiell kultur för att forma en kristen samtid och kristna framtider, genom minnesmanipulation - det vill säga att man istället för att förstöra tingen omformade de sätt som de uppfattades på.

• Ny livepodd kopplar ihop museers samlingar med den senaste forskningen

[2019-09-02] Mumier, DNA och Japan - vad göms i lådan? Tillsammans med Folkuniversitetet och Världskulturmuseerna lanserar Centrum för kritiska kulturarvsstudier vid Göteborgs universitet en helt ny poddserie som spelas in inför livepublik på Världskulturmuseet i Göteborg. Första programmet av Inside the Box körs den 5 september och handlar om mumier och hanteringen av mänskliga kvarlevor.

• Drottningen - från landsmor till idealbild

[2019-08-28] I en ny avhandling analyseras representationen av svenska drottningar under 200 år; från 1600-talets stormaktsenvälde till 1800-talets medborgarsamhälle. Bilden av drottningen har präglats av kontinuitet men också av förändring.

• Även kvinnorna tävlade om hög status i antikens Rom

[2019-08-23] Purpurfärgade kläder, guld, örhängen och två- eller fyrhjuliga ekipage. Elitens tävlan om hög status gällde lika mycket bland kvinnorna som bland männen i Rom under mellanrepublikansk tid. Det visar en ny avhandling som bland annat undersöker vilka arenor för statustävlan som kvinnorna hade tillgång till och hur denna tävlan om status reglerades lagligt.

• Nordisk bronsålder lockade ett stort antal migranter till Danmark

[2019-08-21] Migrationsmönstren i dagens Danmark förändrades i början av den nordiska bronsåldern, enligt en studie publicerad 21 augusti 2019 i den öppna tidskriften PLOS ONE av Karin Margarita Frei från Danmarks Nationalmuseum och kollegor. Migranter verkar ha kommit från olika och potentiellt avlägsna platser under en period av en aldrig tidigare skådad ekonomisk tillväxt i södra Skandinavien under det andra årtusendet f.Kr.

• Konferens om medeltidens förfalskade litteratur och konst

[2019-08-13] I veckan startar konferensen Faking it på Humanistiska fakulteten - om medeltida och tidigmoderna förfalskningar inom bland annat litteratur, guld och konst.

• Forskare utan morgondag

[2019-06-26] - För en forskare som lever i förtryck finns ingen morgondag. Det enda man har är nuet som det gäller att göra så mycket som möjligt av. Det säger Leila Papoli-Yazdi som är en av Göteborgs universitets nya Scholars at risk-forskare.

• Lösningen på hållbarhetsproblemen kan finnas i historien

[2019-05-29] Vad kan dagens och framtidens samhällen lära av det förflutna när det kommer till hållbarhet? Det går att dra lärdomar av att studera hur tidigare kulturer reagerat på exempelvis klimatförändringar. Det menar arkeologen Christian Isendahl som är huvudredaktör för en ny antologi av ett 50-tal internationella forskare som fokuserat på vilka lärdomar vi idag kan dra av att titta på de långa perspektiven.

• Kulturarvsfrågor i fokus i nytt samarbete

[2019-05-22] Jenny Högström Berntson har beviljats medel från Verifiering för samverkan (VFS) via Forsknings- och Innovationskontoret (FIK) för att starta en samtalsserie om kulturarvsfrågor tillsammans med Världskulturmuseet (VKM).

• Spåren efter elitens maktstrategier i yngre järnålder

[2019-05-21] I den yngre järnåldern, under vendel- och vikingatid, var det viktigt för eliten att bygga stort, monumentalt och vida synligt. Dyrbarheter skulle slösas inför andra och ville du ha en ledande position i samhället skulle du vara generös med gåvor och gästabud, modig, beryktad och ha en ädel härkomst - gärna en som kunde räknas ända bak till gudarna. En ny avhandling visar däremot att krig och plundring faktiskt inte var en uttalad maktstrategi i de västra delarna av nuvarande Sverige.