• Kurs om historiska trauman återkommer till våren

[2018-10-09] Hur hanterar vi trauman i det förgångna? Den frågan är ett fokusområden i kursen Therapy of conflictual histories - working through a problematic past som ges på avancerad nivå och nu återkommer till våren. Kursen kan sökas ända fram till terminsstarten i januari 2019.

• Cliopriset 2018 till Sari Nauman

[2018-10-08] Sari Nauman, doktor i historia, har mottagit Cliopriset 2018 för sin avhandling Ordens kraft. Politiska eder i Sverige 1520-1718. Hon disputerade med avhandlingen 2017 vid institutionen och det här är andra gången som den prisas.

• Studenter sökes för utgrävningar på Cypern

[2018-09-24] Student intresserad av arkeologisk fälterfarenhet? Delta i en utgrävning på Cypern mellan 29 april - 31 maj 2019. Ansök senast den 31 december 2018.

• Nya chanser att studera i Havanna

[2018-09-19] Nu finns nya möjligheter att söka till vårt utbytesprogram och åka på 12 veckors studier i Havanna, Kuba. Utbytet sker både på vår- och höstterminen 2019.

• Forskarna bakom Svenskt kvinnobiografiskt lexikon prisas

[2018-09-14] Lisbeth Larsson och Maria Sjöberg vid Göteborgs universitet får 2018 års Humtankpris för sitt arbete med Svenskt kvinnobiografiskt lexikon. Det är ett digitalt lexikon, fritt tillgängligt på svenska och engelska, som synliggör betydelsefulla kvinnor ur Sveriges historia.

• Forskarna bakom Svenskt kvinnobiografiskt lexikon prisas

[2018-09-13] Lisbeth Larsson och Maria Sjöberg vid Göteborgs universitet får 2018 års Humtankpris för sitt arbete med Svenskt kvinnobiografiskt lexikon. Det är ett digitalt lexikon, fritt tillgängligt på svenska och engelska, som synliggör betydelsefulla kvinnor ur Sveriges historia.

• Sex, trolldom och bastubad på Bokmässan

[2018-09-10] Precis som tidigare deltar institutionen för historiska studier även i år i Göteborgs universitets monter på Bokmässan. Tolv forskare och doktorander från institutionen är inbokade att föreläsa om en rad olika ämnen med utgångspunkt i det förflutna. Allt från sex och dejtande i 1600-talets Stockholm till trolldomsprocesser i Bohuslän och bastudbad i medeltidens Baltikum.

• Syskonen som valde jordbruket före äktenskapet

[2018-08-31] Det traditionella svenska jordbruket bestod inte alltid av man, hustru och barn. I sin nya bok Istället för äktenskap har historikern Martin Dackling undersökt syskonjordbruk - gårdar där syskon bodde kvar och drev tillsammans - under 1800- och 1900-talet. Den unika forskningen ställer frågor om varför syskonen valde att bo tillsammans, hur vanligt det var och varför man valde bort kärleken.

• Bortglömd fornlämning i Bergsjön får ny gestaltning

[2018-08-30] Den 7 september invigs en ny installation vid den 4000 år gamla hällkistan på Siriusgatan i Bergsjön. Tack vare ett stort samarbetsprojekt har den historiska platsen nu fått en ny interaktiv skyltning, uteklassrum, scen och en utställning.

• Unik bok ger plats åt osynliga kvinnopar

[2018-08-15] Forskningen är ofta sparsam i sina berättelser om kärleksrelationer mellan kvinnor i kvinnorörelsen. Detta förändras nu när pionjärverket Den kvinnliga tvåsamhetens frirum. Kvinnopar i kvinnorörelsen 1890-1960 släpps den 16 augusti. Redaktörer för antologin är litteraturprofessorn Eva Borgström och historikern Hanna Markusson Winkvist.