• Unik guideutbildning blandar kunskap med upplevelser

[2018-07-12] Guideyrket passar dig som tycker om att skapa upplevelser och har ett intresse för ämnen som historia och arkeologi. Sedan förra året har Göteborgs universitet Sveriges enda kandidatprogram för den som vill bli guide och mellan den 13 och 31 juli finns möjlighet att göra en sen anmälan till programmet.

• Bygget av gravhögar ledde till samhällskris

[2018-07-09] Överexploatering av naturresurser ledde till en ekologisk och ekonomisk kris under bronsåldern i Danmark. I två nya böcker har forskare studerat området Thy på Nordjylland och kunnat visa hur bygget av stora gravhögar ledde resursbrist och emigration.

• Ovanlig artikel vill samla synen på bronsåldern

[2018-07-03] I en nypublicerad artikel i Journal of Archaeological Research försöker en rad framträdande bronsåldersexperter hitta en gemensam syn på tillverkning, ursprung och användning av den viktiga metallen. Två av medförfattarna till artikeln är Johan Ling och Kristian Kristiansen, båda professorer i arkeologi vid Göteborgs universitet.

• Lästips för hängmattan

[2018-06-28] Många av våra anställda läser mycket, både skönlitteratur och fackböcker, utöver alla forskningsstudier och rapporter. Har du själv inte bestämt dig för vad du ska läsa i sommar? Låt dig inspireras av deras tips!

• Fältkurs gör nya upptäckter vid hällristningar

[2018-06-27] Under denna vecka pågår en arkeologisk fältkurs i Tanum där hällristningar står i centrum. Med en blandning av traditionell och modern teknik får studenterna lära sig att tolka hällristningar samtidigt som de gör nya upptäckter.

• Flera spännande fynd efter publik utgrävning

[2018-06-25] Studenter från två olika kurser har under ett par veckor utfört utgrävningar i Ytterby utanför Kungälv och fynden är många. Förutom flera huslämningar och en hel del keramik fann man också en fin skära i flinta från stenåldern. Intresset från allmänheten var också stort.

• Varför är diktaturer så dåliga på fotboll?

[2018-06-15] Just nu pågår fotbolls-VM för herrar i Ryssland och i en artikel i Aftonbladet konstateras att diktaturer och auktoritära stater är särskilt dåliga på fotboll. I artikeln intervjuas historikern Pavol Jakubec från Göteborgs universitet för att försöka förklara vad det kan bero på.

• Utgrävning åter igång i Ytterby

[2018-06-14] Ett 30-tal arkeologistudenter är åter på plats i Ytterby i Kungälv för att utföra utgrävningar av en järnåldersboplats. Denna gång är det studenter från två sommarfältkurser som undersöker området. Alla som vill kan följa arbete på plats eller via sociala medier.

• Bondeherrgårdar visar böndernas särskilda roll i historien

[2018-06-11] Under slutet av 1700-talet och början av 1800-talet växte en ny typ av bebyggelse fram på svensk landsbygd, så kallade bondeherrgårdar. Med exempel hämtade från hela landet kommer nu en bok om fenomenet där läsaren får lära sig varför bönderna byggde ståndsmässiga och påkostade gårdar och hur de blev drivande i samhällsutvecklingen.

• Föreläsningar fokuserar på Göteborgs industriella kulturarv

[2018-06-07] Hur har Göteborg lyckats stå sig stark som industri- och sjöfartsstad i den nya ekonomin? Hur kan staden fortsätta vara ett levande industriellt kulturarv i tider av digitala lösningar? Torsdagen den 14 juni står dessa frågor i centrum för den dag av föreläsningar som arrangeras på Emigranternas hus.