• Ny säsong av podcasten Inside the Box

[2019-12-11] I september 2019 introducerade Centrum för kritiska kulturarvsstudier (CCHS) och Världskulturmuseet (VKM) tillsammans med Folkuniversitetet den nya samtals- och podcastserien Inside the Box. Vid fem tillfällen under hösten samlades forskare, museiintendenter, konstnärer och journalister för att diskutera spännande ämnen. Nu planeras en fortsättning för 2020 och vårens program är nästan helt klart.

• Sotens mytomspunna kulturhistoria lyfts i ny bok

[2019-11-25] Soten är ett stycke skärgård i norra Bohuslän vars omtalade och hemlighetsfulla namn var känt redan under vikingatid. I den nyutgivna boken "Soten: en bohuslänsk kulturhistoria från Hållö till Väderöbod" har författarna arkeologen Henrik Alexandersson och historikern Ulf Nyrén, undersökt Sotens förflutna fram till vår egen tid.

• Nyupptäckta motiv på hällmålningen i Tumlehed avslöjar sjöfart på stenåldern

[2019-11-08] Sydvästra Sveriges mest välbevarade hällmålning har nu daterats - den är från sen stenålder. Med hjälp av ny teknik har forskare vid Göteborgs universitet lyckats blottlägga flera tidigare okända motiv som inte längre är synliga för ögat. Viktigast av de nyupptäckta motiven är flera båtar med älghuvuden i fronten. Det är första gången älghuvudbåtar dokumenterats i södra eller västra Skandinavien och dessa motiv ger ytterligare bevis för den långväga sjöfart som stenålderns maritima jägare ägnade sig åt.

• Spåren efter en världskris visas på unik utställning i Havanna

[2019-10-23] I november öppnar en unik utställning om Kubakrisen och det samtidsarkeologiska arbete som gjorts i ett stort forskningsprojekt vid Göteborgs universitet. Utställningen visas i Havanna. - Det kändes naturligt att först låta den kubanska publiken ta del av utställningen. Missilkrisen hotade hela världen men Kuba var dess epicentrum, säger Håkan Karlsson, professor i arkeologi.

• Sex forskningsprojekt vid GU får finansiering av RJ

[2019-10-18] Riksbankens Jubileumsfond (RJ) har beslutat att bevilja drygt 21 miljoner kronor till humanistisk och samhällsvetenskaplig forskning vid Göteborgs universitet. Dessutom får Litteraturbanken 10,5 miljoner kronor i kategorin infrastruktur för forskning.

• Projekt om att lokalisera neolitiska centralplatser får forskningsmedel

[2019-10-18] Riksbankens Jubileumsfond (RJ) har beslutat att bevilja drygt 21 miljoner kronor till humanistisk och samhällsvetenskaplig forskning vid Göteborgs universitet. Bland dem hittar vi arkeologerna Karl-Göran Sjögren och Tony Axelssons projekt "Det gömda landskapet. Att lokalisera neolitiska centralplatser med hjälp av fjärranalys, geofysik och arkeologi" som beviljats hela 5 082 000 kronor. Arkeologerna delar lika på forskningen under de kommande tre åren.

• Varnhems begravda hemligheter fortsätter att förbrylla arkeologerna

[2019-10-09] Sedan 2005 har det grävts ut i Varnhem med det vikingatida Kata gård som den hittills viktigaste fyndplatsen. Under 1920-talet grävdes det medeltida klostret ut men de tillhörande ekonomibyggnaderna låg fortfarande i det som då var åkermark. Nu är åter fokus på klostret och dess tillhörande verksamhet. Tack vare att Göteborgs universitet har förlagt sina arkeologiska fältkurser till Varnhem kan nya utgrävningar bedrivas på klosterområdet.

• Nytt projekt om Kunskapsturism finansieras av BFUF

[2019-10-02] Nytt projekt om Kunskapsturism finansieras av BFUF

• Lärdomar över vetenskapsgränser

[2019-10-02] Vad gör egentligen en historiker? Och vad innebär mer exakt en randomiserad kontrollstudie? - För oss var det viktigt att ställa just så grundläggande frågor för att kunna samarbeta, berättar Ulrika Lagerlöf Nilsson och Theresa Westgård som samverkat kring ett projekt inom AgeCap.

• Tusenårigt perspektiv på hållbarhet

[2019-10-02] Jorden längs med floderna i Amazonas är svart, rik på näring men också på keramik. Här har människor bedrivit jordbruk och levt i bysamhällen i drygt 2 000 år, berättar arkeologen Christian Isendahl. - Tvärtemot vad många tror är alltså Amazonas till stora delar ett kulturlandskap. Detta är bara ett exempel på hur de historiska vetenskaperna, genom att studera relationerna mellan människa och miljö över lång tid, kan bidra till hållbarhetsforskningen.