• Kulturarvsfrågor i fokus i nytt samarbete

[2019-05-22] Jenny Högström Berntson har beviljats medel från Verifiering för samverkan (VFS) via Forsknings- och Innovationskontoret (FIK) för att starta en samtalsserie om kulturarvsfrågor tillsammans med Världskulturmuseet (VKM).

• Spåren efter elitens maktstrategier i yngre järnålder

[2019-05-21] I den yngre järnåldern, under vendel- och vikingatid, var det viktigt för eliten att bygga stort, monumentalt och vida synligt. Dyrbarheter skulle slösas inför andra och ville du ha en ledande position i samhället skulle du vara generös med gåvor och gästabud, modig, beryktad och ha en ädel härkomst - gärna en som kunde räknas ända bak till gudarna. En ny avhandling visar däremot att krig och plundring faktiskt inte var en uttalad maktstrategi i de västra delarna av nuvarande Sverige.

• Nya utgrävningar i Varnhem

[2019-05-08] Varnhems klosterruin grävdes ut runt 1920, men det var bara de centrala delarna av klosterområdet som undersöktes då. Vid senare utgrävningar har ytterligare några mindre ytor undersökts men uppskattningsvis är ungefär 80 % av klosterområdet fortfarande outgrävt. Nu är det dags för nya utgrävningar vid Varnhems klosterkyrka.

• Nya perspektiv på samiskt kulturarv

[2019-05-07] - Samisk historia och kulturarv är förbluffande okända, även inom akademin, säger Pia Lundqvist, universitetslektor i historia vid Institutionen för historiska studier, om varför samiskt kulturarv blev tema på årets kulturarvsdag. I samarbete med CCHS, Centre for Criticial Heritage studies, arrangerades den 2 maj kulturarvsdagen med samiskt kulturarv som tema. Kulturarvsdagen har sedan flera år varit en motsvarighet till Arkeologidagen och Historiedagen som också brukar arrangeras på institutionen.

• Mats Malm ny ständig sekreterare i Akademien

[2019-04-26] Mats Malm, professor i litteraturvetenskap vid Göteborgs universitet, blir ny ständig sekreterare i Svenska Akademien. - Arbetet med att förändra Akademien har kommit långt och det arbetet ska fortsätta, säger han.

• Bortglömt epidemisjukhus får nytt liv

[2019-04-23] Från epidemisjukhus via barnpsykiatrisk mottagning till konstateljéer. Konstepidemin har en brokig historia som många kanske inte känner till. Men nu ska områdets kulturarv undersökas och dokumenteras.

• Vem borde få Humtankpriset 2019?

[2019-04-01] 2017 fick Ida Östenberg Humtankpriset för sitt engagemang i att sprida humanistisk kunskap i samhällsdebatten. 2018 prisades Lisbeth Larsson och Maria Sjöberg för Svenskt kvinnobiografiskt lexikon. Ska det bli tredje året i rad för Humanistiska fakulteten på Göteborgs universitet? Nominera till Humtankpriset 2019 senast 1 maj.

• Hållbarhet temat på Humanistdagarna

[2019-03-27] När Humanistdagarna återuppstod på Frölunda kulturhus den 22 och 23 mars låg fokus på att lyfta humaniorans betydelse, både för gymnasieelever men också för den breda allmänheten. - Vi vill nå ut på med vad humanister gör och visa vilka konkreta yrken detta kan leda till, säger Camilla Brudin Borg, universitetslektor i Litteraturvetenskap och projektledare för satsningen på att öka kunskapen om humanistisk forskning och utbildning.

• Gabriela fick drömjobbet på Röhsska efter Guideprogrammet på Göteborgs universitet

[2019-03-11] Det är inte bara inom ingenjörsstudier man kan få relevanta jobb innan studierna är avslutade - det fick Gabriela Paz Huerta Casas som läst Guideprogrammet på Institutionen för historiska studier erfara. Efter att ha läst halva Guideprogrammet arbetar hon nu även som värd vid Röhsska museet i Göteborg vid sidan om studierna.

• Nu blir Svenskt kvinnobiografiskt lexikon dubbelt så stort

[2019-03-07] Ett uppslagsverk som lyfter fram kvinnor ur historien - det var syftet när Svenskt kvinnobiografiskt lexikon lanserades vid Göteborgs universitet förra året. Responsen har varit starkt positiv och nu utökas databasen med tusen nya namn och kartor som visar kvinnornas sociala nätverk.