• Mässling - en sjukdom med lång historia i Sverige

[2018-01-16] Efter utbrottet på Östra Sjukhuset i Göteborg har mässling hamnat högt upp på den mediala agendan. Men vad har sjukdomen egentligen för historia i Sverige?

• Ny bok om trolldom och magiskt tänkande

[2018-01-15] I förmodern tid levde befolkningen i en "förtrollad" värld där det var självklart att övernaturliga makter och magiska krafter spelade en viktig och framträdande roll i tillvaron. Göran Malmstedt, professor i historia, släpper nu en bok om hur trolldom och magiskt tänkande formade tillvaron för människor under 1500- och 1600-talet och ger återverkningar än idag.

• Studera i Havanna i höst

[2018-01-11] Nu kan du söka till vårt utbytesprogram och åka på 18 veckors studier i Havanna, Kuba.

• Forskare avslöjar sjöfart under stenåldern och synliggör dold konst med ny teknik

[2018-01-10] I en ny bok undersöker arkeolog Bettina Schulz Paulsson hur förekomsten av megalitgravar spred sig i Europa för 6 000 år sedan. Studien baseras på 2 410 dateringar och är den största i sitt slag. Nu vill hon undersöka om megalitkonsten följde samma väg och till sin hjälp har hon flera nya tekniker. - Det vi vet om förhistorien har genomgått en förändring de senaste åren tack vare teknisk utveckling. Vi är mitt i ett paradigmskifte.

• Ulrika Lagerlöf Nilsson doktorerar för andra gången

[2017-12-13] Fredag 15 december lägger Ulrika Lagerlöf Nilsson, doktor i historia vid Göteborgs universitet, fram sin doktorsavhandling i kyrkohistoria vid fakulteten för humaniora, psykologi och teologi vid Åbo Akademi. Avhandlingen heter Tradition, modernitet och förnyelse. Elisabeth Beskow och hennes författarskap decennierna kring sekelskiftet 1900.

• Forskning visar kvinnoorganisationers inflytande på politiken

[2017-11-29] Kampen för kvinnors rättigheter i Skandinavien har studerats i ett forskningsprojekt som nu presenteras i en bok. Den visar att kvinnoorganisationers kamp historiskt sett har varit betydelsefull för framväxten av kvinnors rättigheter - men att denna kamp också bidragit till att upprätthålla hierarkier mellan grupper av kvinnor.

• Ny bokserie sätter fokus på kulturarv

[2017-11-21] Göteborgs universitet växlar upp sitt arbete med kritiska kulturarvsstudier. 2018 påbörjas en stor bokserie utgiven av Cambridge University Press. Serien ska innehålla cirka 50 titlar som kommer att finnas fritt tillgängliga på nätet.

• Historiker forskar om äldres livsvillkor

[2017-11-13] 1971 tyckte 70-åringar - i synnerhet kvinnor - att de fått det ekonomiskt bättre efter pensioneringen och uppskattade det. Dagens 70-åringar är betydligt mer missnöjda, trots bättre materiell standard. Ulrika Lagerlöf-Nilsson, doktor i historia, forskar kring äldres livsvillkor under 1900-talet.

• Studenter sökes för utgrävningar på Cypern

[2017-11-08] Student intresserad av arkeologisk fälterfarenhet? Delta i en utgrävning på Cypern mellan 30 april - 1 juni 2018. Ansök senast den 31 december 2017.

• Konferens på Humanisten om satir förr och nu

[2017-11-01] På torsdagen startar en tredagarskonferens på Göteborgs universitet om tidigmodern satir. Det kommer bland annat att handla om kopplingar mellan satir på 1500-, 1600- och 1700-talet och i dag.