Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Nyheter

 • Minnet av Förintelsen synliggörs under historisk temavecka

  [2018-02-07] Under vecka 8 har institutionen för historiska studier en temavecka där institutionens tre kärnämnen synliggörs genom olika föreläsningar och teman. Ett viktigt fokus är minnet av Förintelsen.

 • Sari Nauman får pris för sin avhandling

  [2018-02-06] Sari Nauman, doktor i historia, har mottagit Per Nyströms vetenskapspris 2017 för sin avhandling Ordens kraft. Politiska eder i Sverige 1520-1718, som hon disputerade med i höstas. Priset delas ut av Kungl. Vetenskaps- och Vitterhets-Samhället i Göteborg (KVVS).

 • Symposium om konstens historia inom psykiatrin

  [2018-02-05] Konstverksamhet inom psykiatrin har en lång historia i Göteborg genom studieverksamheten på Lillhagens sjukhus. Vid ett endagssymposium på Akademin Valand den 21 februari sätts konstens betydelse för återhämtning från psykiskt lidande åter i fokus.

 • Ny artikel lyfter livsöden vid sovjetisk missilhangar på Kuba

  [2018-01-22] Genom ett forskningsprojekt på Kuba vill Håkan Karlsson, professor i arkeologi vid Göteborgs universitet, lyfta bortglömda aspekter av Kubakrisen. I en ny vetenskaplig artikel tittar han tillsammans med kollegan Anders Gustafsson närmare på olika livsöden vid en övergiven sovjetisk missilhangar.

 • Mässling - en sjukdom med lång historia i Sverige

  [2018-01-16] Efter utbrottet på Östra Sjukhuset i Göteborg har mässling hamnat högt upp på den mediala agendan. Men vad har sjukdomen egentligen för historia i Sverige?

 • Ny bok om trolldom och magiskt tänkande

  [2018-01-15] I förmodern tid levde befolkningen i en "förtrollad" värld där det var självklart att övernaturliga makter och magiska krafter spelade en viktig och framträdande roll i tillvaron. Göran Malmstedt, professor i historia, släpper nu en bok om hur trolldom och magiskt tänkande formade tillvaron för människor under 1500- och 1600-talet och ger återverkningar än idag.

 • Studera i Havanna i höst

  [2018-01-11] Nu kan du söka till vårt utbytesprogram och åka på 18 veckors studier i Havanna, Kuba.

 • Forskare avslöjar sjöfart under stenåldern och synliggör dold konst med ny teknik

  [2018-01-10] I en ny bok undersöker arkeolog Bettina Schulz Paulsson hur förekomsten av megalitgravar spred sig i Europa för 6 000 år sedan. Studien baseras på 2 410 dateringar och är den största i sitt slag. Nu vill hon undersöka om megalitkonsten följde samma väg och till sin hjälp har hon flera nya tekniker. - Det vi vet om förhistorien har genomgått en förändring de senaste åren tack vare teknisk utveckling. Vi är mitt i ett paradigmskifte.

 • Ulrika Lagerlöf Nilsson doktorerar för andra gången

  [2017-12-13] Fredag 15 december lägger Ulrika Lagerlöf Nilsson, doktor i historia vid Göteborgs universitet, fram sin doktorsavhandling i kyrkohistoria vid fakulteten för humaniora, psykologi och teologi vid Åbo Akademi. Avhandlingen heter Tradition, modernitet och förnyelse. Elisabeth Beskow och hennes författarskap decennierna kring sekelskiftet 1900.

 • Forskning visar kvinnoorganisationers inflytande på politiken

  [2017-11-29] Kampen för kvinnors rättigheter i Skandinavien har studerats i ett forskningsprojekt som nu presenteras i en bok. Den visar att kvinnoorganisationers kamp historiskt sett har varit betydelsefull för framväxten av kvinnors rättigheter - men att denna kamp också bidragit till att upprätthålla hierarkier mellan grupper av kvinnor.

Fler nyheter

Sidansvarig: |Sidan uppdaterades: 2012-01-31
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?