Utställning på Kuba: Los Rastros de una crisis mundial

Utställning

Utställningen Los Rastros de una crisis mundial (Spåren efter en världskris) är ett resultat av många års forskningssamarbete mellan forskare i Sverige och på Kuba.

Sedan mer än ett decennium bedriver svenska arkeologer och kubanska arkeologer, antropologer och historiker projektet ¿World Crisis from Below¿. I projektet har, materiella och immateriella spår av Missilkrisen (oktober 1962), dokumenterats och studerats med nya ögon. Hit hör både lämningarna av sovjetiska baser för strategiska kärnvapen och vardagens berättelser hos lokalbefolkningen på den kubanska landsbygden: ögonvittnen som upplevde krisen på första parkett.

Missilkrisens händelseförlopp och militärstrategiska betydelse under det kalla kriget är väl utforskat av historiker. Däremot har de materiella och immateriella dimensioner som projektet arbetar med tidigare försakats som en konsekvens av det ständiga återberättandet av krisens generella historia. Projektet bidrar därför med småskaliga berättelser underifrån som kompletterar, kontrasterar och utmanar denna ¿dominerande berättelse¿.

Projektets resultat har tidigare presenterats i ett stort antal böcker och artiklar, men i november visas för första gången berättelsen om projektet i form av utställningen Los Rastros de una crisis mundial. Den unika utställningen om Missilkrisen och det samtidsarkeologiska arbetet med densamma visas mellan den 1-29 november på Instituto Cubano de Antropología, Amargura #203 e/ Habana y, Aguiar, Havanna, Kuba.

Professor Håkan Karlsson, forskare vid Centrum för kritiska kulturarvsstudier och verksam vid Institutionen för historiska studier vid Göteborgs universitet, är en av projektets ledare. Uställningen på Kuba har utformats tillsammans med Västergötlands museum i Skara.

- Det är oerhört roligt att för första gången få visa upp projektet och våra resultat i form av en utställning, och det är fantastiskt hur Västergötlands museum kunnat framställa en så publiktillvänd utställning, säger Håkan Karlsson. Det är också bra att Sverige och den svenska arkeologiska forskningen är representerad i samband med Havannas 500-årsjubileum, menar Håkan Karlsson.

Missilkrisen hotade hela världen men Kuba var dess epicentrum så det är naturligt att utställningen är i Havanna och kommer den kubanska publiken tillgodo.

Utställningen är ett samarbete mellan många aktörer:
Institutionen för historiska studier, Göteborgs universitet
Centre for Critical Heritage Studies, Göteborgs universitet
Västergötlands museum, Skara
Instituto Cubano de Antropología
Instituto de Historia de Cuba, Havanna
Svenska ambassaden i Havanna.

Datum & tid: 2019-11-01 kl 09:00 till 2019-11-29 kl 17:00

Kategorier: Tvärvetenskap

Arrangör: Institutionen för historiska studier, Göteborgs universitet Centre for Critical Heritage Studies, Göteborgs universitet Västergötlands museum, Skara Instituto Cubano de Antropología Instituto de Historia de Cuba, Havanna Svenska ambassaden i Havanna.

Plats: Instituto Cubano de Anthropología, Amargura # 203 e / Habana y, Aguiar, Havana, Cuba.

Kontaktperson: Håkan Karlsson

Sidansvarig: |Sidan uppdaterades: 2009-01-09