Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Seminarieserie: Psykiatrins kulturarv

Seminarium

Centrum för kritiska kulturarv (CCHS) och forskningsklustret Kulturarv och hälsa bjuder in till seminarieserie om psykiatrins kulturarv.

Idag demonteras och omvandlas de stora psykiatriska institutionerna som så länge varit förknippade med psykiatrins domän och ersätts med bostadsområden, skolor, spa-anläggningar och företagsparker. Nedmonteringen kan ses som ett avståndstagande från övergrepp och praktiker som förekommit inom psykiatrin under historisk tid. Samtidigt blir erfarenheter och berättelser från patienter och personal svåra att bevara och presentera i samband med att byggnader rivs och renoveras. Men även svåra erfarenheter kan vara viktiga att bevara; patienter kan uppleva det som väsentligt att bära vittnesmål, att ge sin syn och framföra kritik.

Vi vill med denna seminarieserie lyfta frågor om vems berättelser och vems kulturarv som ska bevaras? Hur kan vi bidra till att patienters berättelser och erfarenheter blir hörda? Vi önskar också att etablera studier av psykiatrins kulturarv som ett eget forskningsfält. Under hösten kommer vi som ett led i detta att bjuda in till tre seminarier som alla på olika vis behandlar dessa frågor.

Föreläsare: Nya terapeutiska miljöer och miljöterapeutiska försök under 1970-talet. Frida Wikström, historiker vid Institutionen för historiska studier, Göteborgs universitet.

Datum: 2018-12-10

Tid: 13:15 - 15:00

Kategorier: Humaniora

Plats: Institutionen för historiska studier, Eklandagatan 86, sal 2303A

Kontaktperson: Frida Wikström

Sidansvarig: |Sidan uppdaterades: 2009-01-09
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?