Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Nyheter

 • Världens äldsta spår av pest funna i Falköping

  [2018-12-06] I en 5 000 år gammal grav utanför Falköping har forskare hittat världens hittills äldsta DNA-spår av pest. En internationell forskargrupp, med bland annat arkeologer från Göteborgs universitet, har gjort fyndet med hjälp av avancerad DNA-teknik. I och med upptäckten menar forskarna att man också kan ha kartlagt historiens första pandemi som med tidens nya handelsvägar sträckt sig från Europa till Asien.

 • Pascalidou tackar Trump för metoo

  [2018-11-21] När metoo-rörelsen blossade upp i Sverige hösten 2017 bestämde sig författaren Alexandra Pascalidou för att försöka fånga den i flykten. Resultatet blev en antologi med flera kända och okända kvinnors egna berättelser om hur de själva drabbats. På tisdagen besökte hon Humanisten och kursen Life writing, om biografiskt och självbiografiskt skrivande, för att berätta om boken.

 • Lär dig mer om Västsveriges unika arkeologi

  [2018-11-19] I Västsverige finns flera helt unika arkeologiska fynd, bland annat hällristningarna i Tanumshede eller gravarna vid Varnhem. På kursen Västsveriges arkeologi får studenterna lära sig mer om dessa platser och om ett varierat kulturarv från stenålder till idag. De får också lära sig om hur flera infrastrukturprojekt i Västra Götaland ger arkeologerna ny kunskap.

 • Hemlig militäranläggning blir svårtolkat kulturarv

  [2018-11-15] 2015 undersökte arkeologer från institutionen den hemliga ledningsplats Björn, från vilken Sveriges attackflyg skulle ledas vid en eventuell invasion. Undersökningarna ledde till en bok på ämnet men nu har också en artikel publicerats med nya insikter om den hemlighetsfulla platsen.

Fler nyheter

Kalender

Till kalendern

mellanrumright

Kontaktinformation

Henrik Kjellberg, kommunikatör

Box 200, 405 30 GÖTEBORG,

Besöksadress:
Eklandagatan 86

Telefon:
031-786 63 51

Sidansvarig: Cecilia Köljing|Sidan uppdaterades: 2018-06-20
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?