• Mässling - en sjukdom med lång historia i Sverige

[2018-01-16] Efter utbrottet på Östra Sjukhuset i Göteborg har mässling hamnat högt upp på den mediala agendan. Men vad har sjukdomen egentligen för historia i Sverige?

• Ny bok om trolldom och magiskt tänkande

[2018-01-15] I förmodern tid levde befolkningen i en "förtrollad" värld där det var självklart att övernaturliga makter och magiska krafter spelade en viktig och framträdande roll i tillvaron. Göran Malmstedt, professor i historia, släpper nu en bok om hur trolldom och magiskt tänkande formade tillvaron för människor under 1500- och 1600-talet och ger återverkningar än idag.

• Studera i Havanna i höst

[2018-01-11] Nu kan du söka till vårt utbytesprogram och åka på 18 veckors studier i Havanna, Kuba.

• Forskare avslöjar sjöfart under stenåldern och synliggör dold konst med ny teknik

[2018-01-10] I en ny bok undersöker arkeolog Bettina Schulz Paulsson hur förekomsten av megalitgravar spred sig i Europa för 6 000 år sedan. Studien baseras på 2 410 dateringar och är den största i sitt slag. Nu vill hon undersöka om megalitkonsten följde samma väg och till sin hjälp har hon flera nya tekniker. - Det vi vet om förhistorien har genomgått en förändring de senaste åren tack vare teknisk utveckling. Vi är mitt i ett paradigmskifte.