• Ny säsong av podcasten Inside the Box

[2019-12-11] I september 2019 introducerade Centrum för kritiska kulturarvsstudier (CCHS) och Världskulturmuseet (VKM) tillsammans med Folkuniversitetet den nya samtals- och podcastserien Inside the Box. Vid fem tillfällen under hösten samlades forskare, museiintendenter, konstnärer och journalister för att diskutera spännande ämnen. Nu planeras en fortsättning för 2020 och vårens program är nästan helt klart.

• Sotens mytomspunna kulturhistoria lyfts i ny bok

[2019-11-25] Soten är ett stycke skärgård i norra Bohuslän vars omtalade och hemlighetsfulla namn var känt redan under vikingatid. I den nyutgivna boken "Soten: en bohuslänsk kulturhistoria från Hållö till Väderöbod" har författarna arkeologen Henrik Alexandersson och historikern Ulf Nyrén, undersökt Sotens förflutna fram till vår egen tid.

• Nyupptäckta motiv på hällmålningen i Tumlehed avslöjar sjöfart på stenåldern

[2019-11-08] Sydvästra Sveriges mest välbevarade hällmålning har nu daterats - den är från sen stenålder. Med hjälp av ny teknik har forskare vid Göteborgs universitet lyckats blottlägga flera tidigare okända motiv som inte längre är synliga för ögat. Viktigast av de nyupptäckta motiven är flera båtar med älghuvuden i fronten. Det är första gången älghuvudbåtar dokumenterats i södra eller västra Skandinavien och dessa motiv ger ytterligare bevis för den långväga sjöfart som stenålderns maritima jägare ägnade sig åt.

• Spåren efter en världskris visas på unik utställning i Havanna

[2019-10-23] I november öppnar en unik utställning om Kubakrisen och det samtidsarkeologiska arbete som gjorts i ett stort forskningsprojekt vid Göteborgs universitet. Utställningen visas i Havanna. - Det kändes naturligt att först låta den kubanska publiken ta del av utställningen. Missilkrisen hotade hela världen men Kuba var dess epicentrum, säger Håkan Karlsson, professor i arkeologi.