• Nyupptäckta motiv på hällmålningen i Tumlehed avslöjar sjöfart på stenåldern

[2019-11-08] Sydvästra Sveriges mest välbevarade hällmålning har nu daterats - den är från sen stenålder. Med hjälp av ny teknik har forskare vid Göteborgs universitet lyckats blottlägga flera tidigare okända motiv som inte längre är synliga för ögat. Viktigast av de nyupptäckta motiven är flera båtar med älghuvuden i fronten. Det är första gången älghuvudbåtar dokumenterats i södra eller västra Skandinavien och dessa motiv ger ytterligare bevis för den långväga sjöfart som stenålderns maritima jägare ägnade sig åt.

• Spåren efter en världskris visas på unik utställning i Havanna

[2019-10-23] I november öppnar en unik utställning om Kubakrisen och det samtidsarkeologiska arbete som gjorts i ett stort forskningsprojekt vid Göteborgs universitet. Utställningen visas i Havanna. - Det kändes naturligt att först låta den kubanska publiken ta del av utställningen. Missilkrisen hotade hela världen men Kuba var dess epicentrum, säger Håkan Karlsson, professor i arkeologi.

• Projekt om att lokalisera neolitiska centralplatser får forskningsmedel

[2019-10-18] Riksbankens Jubileumsfond (RJ) har beslutat att bevilja drygt 21 miljoner kronor till humanistisk och samhällsvetenskaplig forskning vid Göteborgs universitet. Bland dem hittar vi arkeologerna Karl-Göran Sjögren och Tony Axelssons projekt "Det gömda landskapet. Att lokalisera neolitiska centralplatser med hjälp av fjärranalys, geofysik och arkeologi" som beviljats hela 5 082 000 kronor. Arkeologerna delar lika på forskningen under de kommande tre åren.

• Sex forskningsprojekt vid GU får finansiering av RJ

[2019-10-18] Riksbankens Jubileumsfond (RJ) har beslutat att bevilja drygt 21 miljoner kronor till humanistisk och samhällsvetenskaplig forskning vid Göteborgs universitet. Dessutom får Litteraturbanken 10,5 miljoner kronor i kategorin infrastruktur för forskning.