• Kulturarvsfrågor i fokus i nytt samarbete

[2019-05-22] Jenny Högström Berntson har beviljats medel från Verifiering för samverkan (VFS) via Forsknings- och Innovationskontoret (FIK) för att starta en samtalsserie om kulturarvsfrågor tillsammans med Världskulturmuseet (VKM).

• Spåren efter elitens maktstrategier i yngre järnålder

[2019-05-21] I den yngre järnåldern, under vendel- och vikingatid, var det viktigt för eliten att bygga stort, monumentalt och vida synligt. Dyrbarheter skulle slösas inför andra och ville du ha en ledande position i samhället skulle du vara generös med gåvor och gästabud, modig, beryktad och ha en ädel härkomst - gärna en som kunde räknas ända bak till gudarna. En ny avhandling visar däremot att krig och plundring faktiskt inte var en uttalad maktstrategi i de västra delarna av nuvarande Sverige.

• Nya utgrävningar i Varnhem

[2019-05-08] Varnhems klosterruin grävdes ut runt 1920, men det var bara de centrala delarna av klosterområdet som undersöktes då. Vid senare utgrävningar har ytterligare några mindre ytor undersökts men uppskattningsvis är ungefär 80 % av klosterområdet fortfarande outgrävt. Nu är det dags för nya utgrävningar vid Varnhems klosterkyrka.

• Nya perspektiv på samiskt kulturarv

[2019-05-07] - Samisk historia och kulturarv är förbluffande okända, även inom akademin, säger Pia Lundqvist, universitetslektor i historia vid Institutionen för historiska studier, om varför samiskt kulturarv blev tema på årets kulturarvsdag. I samarbete med CCHS, Centre for Criticial Heritage studies, arrangerades den 2 maj kulturarvsdagen med samiskt kulturarv som tema. Kulturarvsdagen har sedan flera år varit en motsvarighet till Arkeologidagen och Historiedagen som också brukar arrangeras på institutionen.