Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Sveinung Boye

Doktorand

Sveinung Boye
Doktorand
historia
sveinung.boye@gu.se

Rumsnummer: 2348
Postadress: Box 200, 40530 Göteborg
Besöksadress: Eklandagatan 86, plan 3 , 41261 Göteborg


Institutionen för historiska studier (Mer information)
Box 200
405 30 Göteborg
www.historiskastudier.gu.se
historia@gu.se
Fax: 031-786 4456

Besöksadress: Eklandagatan 86 , 412 61 Göteborg

Om Sveinung Boye

Presentation

Född 1987. Jag tog min magisterexamen i historia vid universitetet i Oslo 2011, och hösten blev jag anställd som doktorand vid Göteborgs universitet. Forskningsmässigt instresserar jag mig särskilt för medeltid och tidig modern tid, samt för kulturhistoria och historieteori och metod. Själv har jag jag mest fokuserat på den politiska kulturen i Norge under 1100- och 1200-talet.

Avhandlingprojekt

Jag önskar genom mitt projekt undersöka hur den kyrkliga aristokratin förhöll politisk, både till sig själva och till de sekulära partierna i Norge och Danmark under perioden 1100-1250. Detta gäller både hur kyrkans män byggde och upprätthöll hierarki och löste konflikter inom kyrkans organisation, och hur de manövrerade i den sekulära samhällets hierarkier och konflikter med sekulära aktörer.

Avhandlingens syfte är att skapa en regional studie av kyrkliga aktörers politiska kultur och spel under perioden, mot bakgrund av de ideologiska förändringar som ägde rum. Den kyrkliga organisationen gick i just denna period i spetsen för en ideologisk förändring: en ny samhällsordning som kan kallas hierarkisk, centralisera och absolut. Som kontrapunkt var den traditionella, icke-institutionaliserade rättsordningen baserad på ära, medling och flytande hierarkier som kan ifrågasättas eller konsolideras genom personliga allianser (vänskap) och konflikter. Hur förhöll sig den kyrkliga aristokratin - som ju växt fram ur det sekulära - till spänningar mellan olika sätt att organisera samhället? Fanns det någon väsentlig skillnad mellan ideologi och praktik i sätten aktörerna förhöll sig till varandra och sekulära politiska aktörer i konflikter och den politiska maktkampen?

Sidansvarig: Cecilia Köljing|Sidan uppdaterades: 2017-08-10
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?