Länkstig

En heldag med historien i fokus

Publicerad

Kan vi lära av historien? Det är en av frågorna som lyfts den 10 februari när institutionen bjuder in till inte mindre än tre temadagar: Västsvensk arkeologidag, Historiedagen och Antikdagen.

I den dagliga debatten kring världsläget refereras allt oftare till händelser i historien. Det rör frågor som politik, ekonomi, migration och krig. Vad säger historiker om frågan? Kan vi använda historien som kristallkula?

– Vi vill gärna tro att vi kan lära av historien. Ändå tycks mänskligheten upprepa sina misstag. Kan historiker verkligen förutse framtiden genom att titta i backspegeln? Det är en av sakerna vi kommer diskutera, säger Petra Pauli som är en av arrangörerna.

Tre föreläsare kommer att presentera sina tankar kring temat; historikern Helene Lööw som disputerat i Göteborg men idag är verksam vid Uppsala universitet, Arne Jarrick från Stockholms universitet och Christer Mattsson från Segerstedtinstitutet.

Samma dag hålls för 20:e gången Västsvensk arkeologidag, ett årligt tillfälle för arkeologer i Västsverige att träffas och diskutera aktuella arkeologiska undersökningar.

– Arkeologidagen syftar dels till att sprida kunskap om den arkeologi som bedrivs i Västsverige, dels är det en mötesplats för arkeologer och studenter. Jag tror att just denna kombination av vetenskap och möten är nyckeln till varför vi har hållit igång så många år. Det är både spännande föredrag och möjlighet att knyta nya kontakter, säger Tony Axelsson, arkeolog och ansvarig för dagen.

Samtidigt anordnar antikvetarna en halvdag med föreläsningar under rubriken ”Antiken under våra fötter” där tre föreläsare kommer tala om praktiskt fältarbete kring Medelhavet. Bland föreläsarna finns Robin Rönnlund som leder det svenskgrekiska projektet VLAP som har hittat lämningar efter en oidentifierad antik stad i Grekland, en nyhet som spreds över hela världen i julas.

Läs mer här: Historiska studier i fokus