Länkstig

Sex, trolldom och bastubad på Bokmässan

Publicerad

Precis som tidigare deltar institutionen för historiska studier även i år i Göteborgs universitets monter på Bokmässan. Tolv forskare och doktorander från institutionen är inbokade att föreläsa om en rad olika ämnen med utgångspunkt i det förflutna. Allt från sex och dejtande i 1600-talets Stockholm till trolldomsprocesser i Bohuslän och bastudbad i medeltidens Baltikum.

  

Årets Bokmässan arrangeras mellan den 27-30 september och Göteborgs universitets monter (B07:74) återfinns i sektion B i mässhallen. Tillsammans med flera andra institutioner deltar historiska studier och bidrar på sitt eget sätt till det nästa 60 punkter långa monterprogrammet. Länk till hela programmet finns längre ner på denna sida.

Här är programpunkterna för de forskare och doktorander på institutionen för historiska studier som deltar. 

Torsdag 27 september

12:30 ”Sakta vi gå…” – stadsvandringar och historieförmedling i Majorna
Genom att vandra genom staden upplever vi historia på ett annat sätt – alla sinnen aktiveras och vi uppmärksammas på det som har glömts, medvetet dolts eller inte längre hörs eller doftar. Utifrån sin forskning om Majornas moderna maritima historia berättar Tomas Nilson om sina erfarenheter av stadsvandringar som metod för historieförmedling.
Medverkande: Tomas Nilson, universitetslektor i historia, institutionen för historiska studier

14:30 Svenskt kvinnobiografiskt lexikon (SKBL) – behövs det?
I alla tider har kvinnor haft betydelse för samhällsutvecklingen men deras insatser kommer sällan fram i historieskrivningen. Genom att samla information om 1000 svenska kvinnor som gjort insatser i samhället finns nu möjlighet att ändra på det. Hur kan forskningen dra nytta av det kvinnobiografiska lexikonet och vilka sökmöjligheter finns där?
Medverkande: Maria Sjöberg, professor i historia, institutionen för historiska studier, Ulrika Lagerlöf Nilsson, doktor i historia, institutionen för historiska studier, Cecilia Pettersson, doktor i litteraturvetenskap, institutionen för litteratur, idéhistoria och religion.

17:30 En förtrollad värld: magi och mentalitet i bohuslänska trolldomsprocesser på 1600 talet
För befolkningen under förmodern tid var det självklart att övernaturliga makter och magiska krafter spelade en viktig roll i tillvaron. Genom dokument från trolldomsprocesserna i Bohuslän på 1600-talet kommer vi nära den tidens människor och deras uppfattningar av verkligheten Samtal med författaren till boken ”En förtrollad värld”.
Medverkande: Göran Malmstedt, professor i historia, institutionen för historiska studier.

Fredag 28 september

10:00 Ogifta syskon på svensk landsbygd
Under 1900-talet drevs de flesta jordbruk av en familj, men det förekom också att ogifta syskon bodde ihop. Hur vanligt var det och varför blev syskonen kvar? Med utgångspunkt i verkliga berättelser från en ny bok framträder en tidigare förbisedd del av landsbygdens moderna historia. Samtal med författaren.
Medverkande: Martin Dackling, forskare i historia, institutionen för historiska studier och samtalsledare Johannes Daun, historiker

12:30 När missionärerna kom till Fristaten Kongo
Fristaten Kongo är symbolen för ett av imperialismens mörkaste kapitel. I spåren av koloniseringen startade Svenska Missionsförbundet sin verksamhet där under 1880-talet. Men vad hände när radikaliteten i missionärernas kallelse konfronterades med den kongolesiska vardagen? Samtal med Pia Lundqvist, författare till boken ”Ett motsägelsefullt möte”.
Medverkande: Pia Lundqvist, universitetslektor i historia, institutionen för historiska studier och samtalsledare Thomas Lindkvist, professor emeritus i historia

18:30 Bondeherrgårdar - nyrika bönders ”träslott”
På 1800-talet växte en ny typ av bebyggelse fram på svensk landsbygd, ståndsmässiga gårdar som kallas bondeherrgårdar. Varför uppstod de och vad symboliserade de? Samtal med författarna till boken ”Bondeherrgårdar", om 1800-talets pampiga gårdar från i olika delar av Sverige, en förändrad ekonomi och mångsysslande bönder.
Medverkande: Johannes Daun, doktorand i historia och Christer Ahlberger, professor i historia, institutionen för historiska studier, samtalsledare Daniel Sjöberg, Riksarkivet.

Lördag 29 september

11:00 The Walking Dead: Bland döda och levande på romerska begravningar
På romerska begravningar bar skådespelare masker av den döde och anfäderna, och man härmade deras gång och tal. Lovtal hölls till den avlidne och äldre släktingar. Genom att prisa de dödas utmärkelser, karriärer och gärningar utförda för statens bästa förmedlades bilder mellan generationerna av vad det innebar att vara romare.
Medverkande: Ida Östenberg, docent i antikens kultur och samhällsliv, institutionen för historiska studier

11:30 Privatliv, sex och dejtande i 1600-talets Stockholm
Sex var farligt på 1600-talet. Stränga lagar och hård kontroll från kyrkan och allmänheten härskade. Men den köttsliga lusten är ofta starkare än överhetens moraliska påbud och eftertankens klokskap. I berättelser om sexliv och sviken kärlek skymtar den tidens dejtingkultur fram. Hur gjorde unga människor på 1600-talet för att träffa en partner?
Medverkande: Paul Borenberg, doktorand i historia, institutionen för historiska studier.

13:00 Gästfrihetens gränser: Religiösa konflikter, respekt, och bastu för 800 år sedan
1200-talets Baltikum, korståg och religiöst krig. Hur skapas tillit och respekt i sådan kontext?
Föredraget diskuterar gästfrihet under medeltiden men även under vår tids flyktingströmmar och hur relationer mellan värdar och gäster främjar respekt och konflikt. Samt varför en het ångbastu utgör gästfrihetens yttersta gräns.
Medverkande: Wojtek Jezierski, docent i historia, institutionen för historiska studier


15:00 Hemliga kvinnopar i kvinnorörelsen
"Många ledande gestalter i kvinnorörelsen levde tillsammans, men höll det hemligt – samkönad kärlek var kriminaliserat fram till 1944.
Ändå berättade många kvinnor om detta förbjudna i brev, dagböcker och offentliga texter. Forskningen har dock inte varit intresserad av dessa berättelser – förrän nu. Här presenteras en ny antologi i ämnet."
Medverkande: Eva Borgström, professor i litteraturvetenskap, Hanna Markusson Winkvist, universitetslektor i historia.

Välkommen!

Läs mer:
Hela Göteborgs universitets monterprogram finns på www.gu.se/bokmassan

FOTO: NIKLAS MAUPOIX