Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Nyheter

 • Nya utgrävningar på Kata Gård i sommar

  [2017-06-26] Nu fortsätter utgrävningarna på Kata Gård i Varnhem. Den här gången är det ett vikingatida långhus där Kata själv tros ha bott som ska undersökas.

 • Utländsk ull var bronsålderns high fashion

  [2017-06-08] Helt nya forskningsresultat visar att över 75 procent av ullen som har hittats i bronsåldersgravar i Danmark kom från utlandet. Detta tyder på att ull var en viktig handelsvara som kan jämföras med metaller. Och det var de rika som klädde sig i det.

 • Nytt utbyte med Kuba för studenter och lärare i arkeologi

  [2017-06-05] Sugen på att byta Göteborg mot Havanna? Genom ett nytt utbytesprogram kan lärare och studenter inom arkeologi åka på utbytesresa till Kuba våren 2018.

 • Forskare talar om osynliggjorda kvinnopar på West Pride

  [2017-06-02] Kärleksrelationer mellan kvinnor i kvinnorörelsen har länge förbisetts i forskningen. I själva verket hade de stor betydelse för rörelsens framgångar. Det säger historikern Hanna Markusson Winkvist som tillsammans med litteraturvetaren Eva Borgström är aktuell med en föreläsning på West Pride.

 • Paradoxal men framgångsrik strategi för kvinnoforskning och jämställdhet

  [2017-05-30] I slutet av 1970-talet var bara tre procent av Sveriges professorer kvinnor, jämfört med omkring en fjärdedel idag. En ny avhandling visar att organisationen Forum för kvinnliga forskare och kvinnoforskning hade en avgörande betydelse både för kvinnoforskningen och för att öka andelen kvinnor inom akademin.

 • Världsledande arkeolog föreläser om Kretas minoiska bronsålderskultur

  [2017-05-23] Den minoiska kultur som utvecklades under bronsåldern på Kreta är temat för Félix Neubergh-föreläsningen i arkeologi vid Göteborgs universitet. Den 30 maj talar professor Nanno Marinatos på temat "The Solar Goddess of Minoan Crete".

 • Historiska studier flyttar till Eklandagatan

  [2017-05-19] I augusti flyttar institutionen för historiska studier till Eklandagatan 86. Där kommer institutionen bedriva all verksamhet medan Humanisten byggs om.

 • Hon ser på bronsåldern genom genusglasögon

  [2017-05-18] Att problematisera genussynen på förhistorien. Det är ett av målen för arkeologen och bronsåldersforskaren Sophie Bergerbrant som precis har blivit utnämnd till docent.

 • Nytt projekt granskar antisemitismens rötter

  [2017-05-15] Ett nytt projekt vid Göteborgs universitet kommer granska Skandinaviens antisemitiska rötter. Forskarna vill blåsa liv i en forskningstradition som länge varit stark i USA, Tyskland och Israel men ännu inte har tagit fart här.

 • Utgrävning i Falköping avslöjar stenålderns jordbruk

  [2017-05-10] Under två veckor ska ett 40-tal arkeologistudenter fortsätta utgrävningen av boplats Karleby utanför Falköping. Detta för att finna svar på hur jordbruket såg ut för 5 000 år sedan.

Fler nyheter

Sidansvarig: |Sidan uppdaterades: 2012-01-31
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://historiskastudier.gu.se/Aktuellt/Nyheter/
Utskriftsdatum: 2017-06-27