• Bronsåldersflickas resväg kartlagd efter 3 400 år

[2015-05-25] Nära 3 400 år efter hennes död har forskare kunnat spåra en bronsåldersflickas resor. Egtved-flickan, vars grav hittades för snart hundra år sedan, var inte född i Danmark visar nya analyser. Troligen bodde hon i skogarna i södra Tyskland och kom till Danmark strax innan hon dog.

• Arkeologer undersöker topphemlig militär anläggning från kalla kriget

[2015-05-18] I händelse av ett angrepp mot Sverige under kalla kriget var det attackflygets roll att slå ut fienden. Motanfallet skulle ledas från en hemlig militär ledningsplats belägen söder om Skara. Ledningsplatsen är nu åter aktuell när arkeologer från Göteborgs universitet under två veckor gör undersökningar och uppmätningar på platsen.

• Professor Charles E. Orser gästforskare på Historiska studier

[2015-05-11] Mellan 11 maj och 1 juni gästas Institutionen för historiska studier av professor Charles E. Orser, Jr., verksam vid Vanderbilt University, Nashville, USA.

• Arkeologistudenter poddar

[2015-05-06] Arkeologistudenterna Hanna Jansson och Carl Hallner startar "Arkepodden".

• Svenska arkeologer redo för nya utgrävningar på Cypern

[2015-04-30] För sjätte året i rad fortsätter utgrävningarna vid Hala Sultan Tekke på Cypern där forskare och studenter från Institutionen för historiska studier deltar. Den 3 maj påbörjar de en månads fältarbete.

• Näckrosseminarium om Framtidens bibliotek

[2015-03-25] Framtidens bibliotek, hur är det tänkt. Välkommen den 26 mars på möte i serien Näckrosseminarierna. Det blir presentation och diskussion om hur det är tänkt med universitetsbibliotek i framtiden.

• Heldag om arkeologi i väst lockade stor publik

[2015-03-09] Västsvenska arkeologidagen lockade en stor publik även i år. 125 personer bjöds på föredrag under den välmatade dagen som arrangerades på Humanisten vid Göteborgs universitet.

• Arkeologers studier kan bidra till hållbar framtid för Amazonas

[2015-03-04] Arkeologer vid Göteborgs universitet medverkar i ett nytt internationellt forskningsprojekt som utreder framtidsutsikterna för en hållbar utveckling i Amazonas genom att bland annat studera hur forntida samhällen använde och påverkade regnskogsmiljön. Per Stenborg, forskare vid Institutionen för historiska studier, ska arbeta med det nya projektet PAST, som koordineras av University of Exeter i Storbritannien.

• Lokala helgonkulter hade betydelse för kristnandet

[2015-03-03] Det finns en tydlig koppling mellan firandet av lokala helgon och den kyrkliga administration som växte fram i Skandinavien under 1100-talet. Samtidigt hade helgonen olika betydelse i Sverige och Danmark. Det visar en ny avhandling i historia från Göteborgs universitet.

• Elisabeth Arwill-Nordbladh hyllad med bok

[2015-02-17] Med hjärta och hjärna är ett rikt illustrerat verk på 690 sidor där 53 skribenter har bidragit med artiklar.