• Nytt utbildningsutbyte med Bolivia fördjupar arkeologiskt samarbete

[2015-08-31] Per Cornell, professor i arkeologi, är på väg till Bolivia för att påbörja ett utbyte av lärare och studenter inom arkeologiämnet mellan Göteborgs universitet och Universidad Mayor de San Andes i La Paz. Utbytet sker inom ramen för det europeiska utbytesprogrammet Erasmus+.

• Fler arkeologiska bevis för tidigt religionsskifte i Västergötland

[2015-08-26] Sommarens utgrävning vid den 1000-åriga kyrkoruinen i Varnhem har gett forskarna ytterligare belägg för att det kristna gravskicket infördes mycket tidigt i Västergötland. Sammanlagt har arkeologer från Göteborgs universitet och Västergötlands museum påträffat nästan 70 gravar, varav många barngravar, närmast ruinen.

• Utgrävningar i Varnhem ger en ny bild av kristnandet

[2015-06-23] De senaste årens utgrävningar vid den 1000-åriga kyrkoruinen i Varnhem har bjudit på många sensationella fynd. Bland annat har dateringen av undersökta gravar visat att kristendomen kom mycket tidigare än man trott. Vid årets undersökning som precis inletts ska arkeologer från Göteborgs universitet och Västergötlands museum kartlägga den stora begravningsplatsen runt ruinen och fortsätta arbetet med att gräva ut gravar.

• Stort intresse för bronsåldersforskning

[2015-06-17] "En inspirerande mötesplats, här får vi verkligen chans att lära av varandra." Under fem intensiva dagar på Humanisten vid Göteborgs universitet har ett hundratal deltagare från främst Danmark och Sverige men även från andra länder i Europa samlats på ett bronsålderssymposium.

• DNA-analyser ger svar om bronsålderns folkvandringar

[2015-06-12] Våra europeiska förfäder härstammar från ett herdefolk som invandrade i stora skaror under bronsåldern. Arkeologer från Göteborgs universitet har tillsammans med genetiker i Danmark gjort en rekordstor genetisk studie av bronsåldersskelett som även avslöjar varför vi tål mjölk. Resultaten publiceras i den ansedda tidskriften Nature.

• Att lysa upp ett "glömt" kulturarv

[2015-05-28] I torsdags öppnade en miniutställning med föremålen från utgrävningarna av ledningscentralen Björn.

• Bronsåldersflickas resväg kartlagd efter 3 400 år

[2015-05-25] Nära 3 400 år efter hennes död har forskare kunnat spåra en bronsåldersflickas resor. Egtved-flickan, vars grav hittades för snart hundra år sedan, var inte född i Danmark visar nya analyser. Troligen bodde hon i skogarna i södra Tyskland och kom till Danmark strax innan hon dog.

• Arkeologer undersöker topphemlig militär anläggning från kalla kriget

[2015-05-18] I händelse av ett angrepp mot Sverige under kalla kriget var det attackflygets roll att slå ut fienden. Motanfallet skulle ledas från en hemlig militär ledningsplats belägen söder om Skara. Ledningsplatsen är nu åter aktuell när arkeologer från Göteborgs universitet under två veckor gör undersökningar och uppmätningar på platsen.

• Professor Charles E. Orser gästforskare på Historiska studier

[2015-05-11] Mellan 11 maj och 1 juni gästas Institutionen för historiska studier av professor Charles E. Orser, Jr., verksam vid Vanderbilt University, Nashville, USA.

• Arkeologistudenter poddar

[2015-05-06] Arkeologistudenterna Hanna Jansson och Carl Hallner startar "Arkepodden".