• Möt författaren Ninni Holmqvist - årets Sixten Heymanpristagare

[2016-05-24] I samband med att författaren Ninni Holmqvist tilldelas Sixten Heymans pris av Göteborgs universitet finns det två möjligheter att lyssna till henne. Dels under en kvällsföreläsning den 25 maj, dels vid själva prisutdelningen dagen därpå när hon samtalar med Ulrika Knutson.

• Familjeplanering viktig även för 1800-talets familjer

[2016-05-18] Kring sekelskiftet 1900 minskade födelsetalen i Sverige och familjer med två till tre barn blev det nya idealet. Men även dessförinnan kunde den typiska barnaskarans storlek variera, visar en ny avhandling i historia från Göteborgs universitet.

• Forskar om konsumtion, migration och kulturmöten

[2016-05-09] Humanistiska fakulteten har antagit Pia Lundqvist som docent i historia. I sin forskning har hon ägnat sig åt frågor som rör handel, konsumtion, textil och materiell kultur samt migration och kulturmöten, framför allt från 1700-talet och framåt.

• Antikhistoriker belönas av Svenska Akademien

[2016-05-03] Svenska Akademien har beslutat tilldela Ida Östenberg, docent i antikens kultur och samhällsliv, Johan Lundblads pris för 2016. Priset belönar ett "förtjänstfullt och av god stilkonst präglat arbete inom äldre historia eller klassisk filologi".

• Nytt centrum sätter förnyat fokus på kulturarvsfrågor

[2016-04-29] Torsdagen den 21 april invigdes under högtidliga former Centrum för kritiska kulturarvsstudier vid Göteborgs universitet. En viktig uppgift för centret blir att undersöka hur vi kritiskt kan förhålla oss till kulturarvets olika dimensioner idag.

• Vattenmagasin möjliggjorde förhistorisk samhällsexpansion i Amazonas

[2016-04-28] De prekoloniala indianbosättningarna i Amazonas var inte som tidigare antagits begränsade till närheten av floder och sjöar. I Santarém-regionen i de brasilianska delarna av Amazonas är tvärtom de flesta av regionens arkeologiska platser belägna i ett bergsområde och resultatet av en expansion av bebyggelse under de sista århundradena före européernas ankomst. Det visar forskning där arkeologer från Göteborgs universitet samarbetat med brasilianska kollegor.

• Studerar hur dåtiden påverkar nuet och framtiden

[2016-04-21] Kritiska kulturarvsstudier är ett nytt och växande tvärvetenskapligt forskningsfält som studerar hur dåtid används i nutiden och formas för att skapa framtiden. Torsdagen den 21 april invigs Centrum för kritiska kulturarvsstudier vid Göteborgs universitet där tvärvetenskaplig forskning pågår inom vitt skilda fält, exempelvis med fokus på digitalisering och arkivering av kulturarv, kulturarv och hälsa samt kulturarv och second hand-marknaden.

• Konferens: Trade Before Civilization

[2016-04-07] Konferensen "Trade Before Civilization" hållas vid Institutionen för historiska studier, Göteborgs universitet, den 27-29 maj 2016.

• Svensk-kubanskt samarbete breddar historien

[2016-04-04] Den svenska ambassaden i Havanna uppmärksammar på sin webbplats ett svensk-kubanskt samarbete i samtidsarkeologi kring lämningarna från den så kallade "Kubakrisen" 1962. I projektet deltar arkeologer från Göteborgs universitet.

• Arkeologer tar hjälp av georadar i Varnhem

[2016-04-01] Tony Axelsson, arkeolog vid Göteborgs universitet, har tillsammans med kollegan Lotta Stenqvist från Västergötlands museum undersökt utgrävningsplatsen öster om klosterkyrkan i Varnhem med georadar, ett slags ekolod skapat för användning på land.