• Historiska studier flyttar till Eklandagatan

[2017-05-19] I augusti flyttar institutionen för historiska studier till Eklandagatan 86. Där kommer institutionen bedriva all verksamhet medan Humanisten byggs om.

• Hon ser på bronsåldern genom genusglasögon

[2017-05-18] Att problematisera genussynen på förhistorien. Det är ett av målen för arkeologen och bronsåldersforskaren Sophie Bergerbrant som precis har blivit utnämnd till docent.

• Nytt projekt granskar antisemitismens rötter

[2017-05-15] Ett nytt projekt vid Göteborgs universitet kommer granska Skandinaviens antisemitiska rötter. Forskarna vill blåsa liv i en forskningstradition som länge varit stark i USA, Tyskland och Israel men ännu inte har tagit fart här.

• Utgrävning i Falköping avslöjar stenålderns jordbruk

[2017-05-10] Under två veckor ska ett 40-tal arkeologistudenter fortsätta utgrävningen av boplats Karleby utanför Falköping. Detta för att finna svar på hur jordbruket såg ut för 5 000 år sedan.

• Polska författaren Anna Bikont utsedd till hedersdoktor

[2017-05-09] Humanistiska fakultetens styrelse har utsett den polska journalisten och författaren Anna Bikont till hedersdoktor 2017. - I boken Vi från Jedwabne visar Anna Bikont hur historisk forskning kan bli en grund för att i litterär och dokumentär form gestalta och ge en spegelbild av vår samtid, säger Marie Demker, dekan för Humanistiska fakulteten vid Göteborgs universitet.

• Bettina Schulz Paulsson till Science slam

[2017-05-08] Vem tar hem årets science slam? I startfältet finns arkeologen Bettina Schulz Paulsson med sitt bidrag: Talking stones: megalithic art in Europe.

• Kristiansen tilldelas Danmarks största arkeologipris

[2017-05-05] Professor Kristian Kristiansen har belönats med Erik Westerby-prisen. Priset delas ut vid en ceremoni på Nationalmuseet i Köpenhamn den 10 maj.

• "Kulturarvsfrågan är helt central idag"

[2017-05-05] Ett kvitto på de framsteg som gjorts inom kulturarvsarbetet. Det kallar kulturdepartementet den nya kulturarvspropositionen. Vad tycker de forskare som arbetar med frågorna? Här svarar Astrid von Rosen, forskare vid GU och koordinator inom det tvärvetenskapliga forskningscentret Centrum för kritiska kulturarvsstudier (CCHS).

• Snack och verkstad i regeringens kulturarvspolitik

[2017-05-04] I februari kom regeringen med den första kulturarvspropositionen någonsin. Genom det har ljuset riktas mot ett växande område som inte varit fritt från friktion.

• Workshopen Vägen till Europa ska bli en antologi

[2017-05-02] Vägen till Europa har ofta gått över Medelhavet. Både i historien, när det ännu inte fanns tillgång till flygplan, och för dagens flyktingar som är utlämnade åt en gummibåt som enda möjlighet att ta sig över. I tvådagarsworkshopen Vägen till Europa undersöktes hur skeenden i Medelhavsområdet idag hänger samman med historiska skeenden.