• Antikhistoriker belönas av Svenska Akademien

[2016-05-03] Svenska Akademien har beslutat tilldela Ida Östenberg, docent i antikens kultur och samhällsliv, Johan Lundblads pris för 2016. Priset belönar ett "förtjänstfullt och av god stilkonst präglat arbete inom äldre historia eller klassisk filologi".

• Nytt centrum sätter förnyat fokus på kulturarvsfrågor

[2016-04-29] Torsdagen den 21 april invigdes under högtidliga former Centrum för kritiska kulturarvsstudier vid Göteborgs universitet. En viktig uppgift för centret blir att undersöka hur vi kritiskt kan förhålla oss till kulturarvets olika dimensioner idag.

• Vattenmagasin möjliggjorde förhistorisk samhällsexpansion i Amazonas

[2016-04-28] De prekoloniala indianbosättningarna i Amazonas var inte som tidigare antagits begränsade till närheten av floder och sjöar. I Santarém-regionen i de brasilianska delarna av Amazonas är tvärtom de flesta av regionens arkeologiska platser belägna i ett bergsområde och resultatet av en expansion av bebyggelse under de sista århundradena före européernas ankomst. Det visar forskning där arkeologer från Göteborgs universitet samarbetat med brasilianska kollegor.

• Studerar hur dåtiden påverkar nuet och framtiden

[2016-04-21] Kritiska kulturarvsstudier är ett nytt och växande tvärvetenskapligt forskningsfält som studerar hur dåtid används i nutiden och formas för att skapa framtiden. Torsdagen den 21 april invigs Centrum för kritiska kulturarvsstudier vid Göteborgs universitet där tvärvetenskaplig forskning pågår inom vitt skilda fält, exempelvis med fokus på digitalisering och arkivering av kulturarv, kulturarv och hälsa samt kulturarv och second hand-marknaden.

• Konferens: Trade Before Civilization

[2016-04-07] Konferensen "Trade Before Civilization" hållas vid Institutionen för historiska studier, Göteborgs universitet, den 27-29 maj 2016.

• Svensk-kubanskt samarbete breddar historien

[2016-04-04] Den svenska ambassaden i Havanna uppmärksammar på sin webbplats ett svensk-kubanskt samarbete i samtidsarkeologi kring lämningarna från den så kallade "Kubakrisen" 1962. I projektet deltar arkeologer från Göteborgs universitet.

• Arkeologer tar hjälp av georadar i Varnhem

[2016-04-01] Tony Axelsson, arkeolog vid Göteborgs universitet, har tillsammans med kollegan Lotta Stenqvist från Västergötlands museum undersökt utgrävningsplatsen öster om klosterkyrkan i Varnhem med georadar, ett slags ekolod skapat för användning på land.

• Humanister har mycket att tillföra havsforskningen

[2016-03-29] Christer Ahlberger är professor i historia och styrelsemedlem i den nystartade fakultetsövergripande centrumbildningen Centrum för hav och samhälle.

• Kolonisatörernas religiösa arkitektur påverkades av Mayaindianernas byggtraditioner

[2016-03-17] Mayaindianerna hade inflytande över de spanska kolonisatörernas religiösa arkitektur. Det visar en avhandling i arkeologi som har jämfört spanska koloniala kyrkor med Mayabostäder på Yucatánhalvön i Mexiko och Belize.

• På kryss mellan historia och arkeologi

[2016-03-03] Årets upplaga av den Västsvenska arkeologidagen ägde precis som i fjol rum i Stora hörsalen i Humanisten. Nytt för i år var att Historiedagen hölls i Lilla hörsalen intill. - Det jag hörde från besökarna var att båda arrangemangen var uppskattade och vi hade flera som växlade mellan arkeologidagen och historiedagen, säger Tony Axelsson, forskare och arkeolog vid institutionen för historiska studier.