Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Nyheter

 • Lär av historien - det omöjliga är möjligt

  [2017-02-13] Visst kan vi lära av historien. Det var forskarna Helene Lööw, Arne Jarrick och Christer Mattsson överens om under Historiedagen. Frågan är vad. - Historien återupprepar sig aldrig. Om det är något den lär oss är det att det omöjliga alltid är möjligt, säger Helene Lööw.

 • Fyra doktorandtjänster på historiska studier

  [2017-02-08] Institutionen för historiska studier söker fyra nya doktorander. Sista ansökningsdag är 28 februari.

 • En heldag med historien i fokus

  [2017-02-02] Kan vi lära av historien? Det är en av frågorna som lyfts den 10 februari när institutionen bjuder in till inte mindre än tre temadagar: Västsvensk arkeologidag, Historiedagen och Antikdagen.

 • Ny docent ser medeltiden genom modern lupp

  [2017-01-31] Istället för kommunismen blev det medeltiden. Men nya docenten Wojtek Jezierski har inte helt kunnat släppa samtidshistorien. I sin forskning kopplar han medeltiden till aktuella frågor som övervakning, makt och flyktingfrågan.

 • Antika bilder väcker frågor om modern transfobi

  [2017-01-04] Kan tolkningar av 2 000 år gamla bilder användas för att lyfta frågor om dagens transfobi? Det menar Linnea Åshede, en av forskarna som medverkar på vårens öppna föreläsningar på Antikmuseet.

 • En podcast om kalla krigets hemliga ledningsplats

  [2016-12-23] Kalla kriget har lämnat många spår i det svenska landskapet. I podcasten Ledningsplats Björn och kalla krigets kulturarv berättar arkeologerna Maria Persson och Tony Axelsson vid Göteborgs universitet om den första arkeologiska undersökningen som gjorts av en lämning från kalla kriget.

 • Drömmen om sommaren - ett nordiskt kulturarv

  [2016-12-15] Julen står för dörren, men redan nu är det nog många som längtar efter sommaren. Det nordiska sommarlivet präglas trots opålitligt väder av febril aktivitet - campingplatser fylls och småbåtshamnar vaknar till liv. I Norden, tillsammans med Kanada, finns det flest sommarhus per capita i världen. Men varför är det så viktigt för människor att återvända till sina smultronställen varje sommar? Den frågan har Kerstin Gunnemark, professor i etnologi vid Göteborgs universitet, ställt sig.

 • Svenska och grekiska arkeologer upptäcker okänd stad i Grekland

  [2016-12-12] En internationell forskargrupp vid Institutionen för historiska studier, Göteborgs universitet, undersöker lämningarna av en antik stad i centrala Grekland. Resultaten kan ge upprättelse åt ett område som tidigare setts som ett av antikens bakvatten.

 • Vad kan vi lära av Grupp 8?

  [2016-12-09] Vid genushistoriska seminariet den 14 december kommer Elisabeth Elgan, professor i historia på SU, att prata om sin bok Att ge sig själv makt. Här analyserar Elisabeth Elgán den största av 1970-talets feministiska grupperingar: Grupp 8.

 • Alumn skriver bok om vanartiga flickor

  [2016-12-02] I boken De besvärliga - Skyddshemmets vanartiga flickor ger Louise Lindblom, alumn i historia vid Institutionen för historiska studier, en röst åt flickor som omhändertogs och stämplades som vanartiga under första hälften av 1900-talet. Den 6 december håller hon föredrag på Göteborgs stadsmuseum.

Fler nyheter

Sidansvarig: |Sidan uppdaterades: 2012-01-31
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?