• Näckrosseminarium om Framtidens bibliotek

[2015-03-25] Framtidens bibliotek, hur är det tänkt. Välkommen den 26 mars på möte i serien Näckrosseminarierna. Det blir presentation och diskussion om hur det är tänkt med universitetsbibliotek i framtiden.

• Heldag om arkeologi i väst lockade stor publik

[2015-03-09] Västsvenska arkeologidagen lockade en stor publik även i år. 125 personer bjöds på föredrag under den välmatade dagen som arrangerades på Humanisten vid Göteborgs universitet.

• Arkeologers studier kan bidra till hållbar framtid för Amazonas

[2015-03-04] Arkeologer vid Göteborgs universitet medverkar i ett nytt internationellt forskningsprojekt som utreder framtidsutsikterna för en hållbar utveckling i Amazonas genom att bland annat studera hur forntida samhällen använde och påverkade regnskogsmiljön. Per Stenborg, forskare vid Institutionen för historiska studier, ska arbeta med det nya projektet PAST, som koordineras av University of Exeter i Storbritannien.

• Lokala helgonkulter hade betydelse för kristnandet

[2015-03-03] Det finns en tydlig koppling mellan firandet av lokala helgon och den kyrkliga administration som växte fram i Skandinavien under 1100-talet. Samtidigt hade helgonen olika betydelse i Sverige och Danmark. Det visar en ny avhandling i historia från Göteborgs universitet.

• Elisabeth Arwill-Nordbladh hyllad med bok

[2015-02-17] Med hjärta och hjärna är ett rikt illustrerat verk på 690 sidor där 53 skribenter har bidragit med artiklar.

• Post doctoral position in Cultural Heritage, University of Gothenburg

[2015-02-06] Post doctoral position in Cultural Heritage, University of Gothenburg.

• Brita Planck får vetenskapspris

[2015-01-07] Brita Planck, som disputerade 2014 vid Institutionen för historiska studier, får Per Nyströms vetenskapspris.

• Fullsatt på "Järnålder i Väst"

[2014-12-04] I en fullsatt Wallenstamsal på Stadsmuseet hölls den 3 december arkeologiseminariet "Järnålder i Väst".

• Arkeologiska fynd av glas sprider nytt ljus över Gamla Lödöse

[2014-09-25] Arkeologiska fynd av glasmassa från den medeltida staden Gamla Lödöse innebär att svensk glashistoria måste skrivas om. Det visar en avhandling i arkeologi från Göteborgs universitet som beskriver hur förglasade fynd kan tolkas.

• Historiker studerar mytomspunnen bergsprängartango

[2014-08-25] Erik Hallberg, universitetslektor i historia, har tilldelats Marie Nissers-stipendium från Vattenfalls kulturarvskommitté för att dokumentera mötet mellan inflyttade norrlänningar och den halländska landsbygdsbefolkningen.