Till startsida
Webbkarta

Nyheter

 • Brita Planck får vetenskapspris

  [2015-01-07] Brita Planck, som disputerade 2014 vid Institutionen för historiska studier, får Per Nyströms vetenskapspris.

 • Fullsatt på "Järnålder i Väst"

  [2014-12-04] I en fullsatt Wallenstamsal på Stadsmuseet hölls den 3 december arkeologiseminariet "Järnålder i Väst".

 • Arkeologiska fynd av glas sprider nytt ljus över Gamla Lödöse

  [2014-09-25] Arkeologiska fynd av glasmassa från den medeltida staden Gamla Lödöse innebär att svensk glashistoria måste skrivas om. Det visar en avhandling i arkeologi från Göteborgs universitet som beskriver hur förglasade fynd kan tolkas.

 • Historiker studerar mytomspunnen bergsprängartango

  [2014-08-25] Erik Hallberg, universitetslektor i historia, har tilldelats Marie Nissers-stipendium från Vattenfalls kulturarvskommitté för att dokumentera mötet mellan inflyttade norrlänningar och den halländska landsbygdsbefolkningen.

 • Historien kommer inte med posten

  [2014-08-21] Historieprofessor Maria Sjöberg får Sveriges största historiepris, Hertig Karls pris, på 50 000 kronor.

 • Humanisten - ett nytt magasin

  [2014-07-01] Humanisten är ett magasin för alla som är intresserade av den verksamhet som sker vid Humanistiska fakulteten, Göteborgs universitet. Nu finns det första numret att läsa både i tryckt och i digital form.

 • Personligt talat: biografiska perspektiv i humaniora

  [2014-06-16] Vad är en person och vad kan en person säga och samhällsvillkoren - nu och i det förflutna? Den nya boken Personligt talat: biografiska perspektiv i humaniora, där 24 forskare vid Humanistiska fakulteten medverkar, handlar om människors liv, dess möjligheter och begränsningar i tid och rum, men också om livsberättelsers funktion, förr som nu.

 • Arkeologi lockar fram minnen från vår samtid

  [2014-06-02] Det arkeologiska perspektivet har viktiga funktioner att fylla när vår nutid och samtidshistoria undersöks. Inte bara fynd, utan också minnen och tankar kan grävas fram. Det visar en avhandling i arkeologi från Göteborgs universitet.

 • GAST öppnat för historiastudenter

  [2014-05-26] ¿ När nu Institutionen för historiska studier samlat ämnena antiken, arkeologi och historia, så var det en naturlig process att studentföreningen GAST gjorde likadant, menar föreningens ordförande Sayam Fakchen.

 • Kärleken viktig för äktenskap även i äldre tider

  [2014-05-26] Att gifta sig är ett viktigt steg i en människas liv. I dag handlar äktenskap mest om enskilda individers lycka, men förr var det något som angick hela släkten. I synnerhet inom adeln, där gods och börd hade stor vikt i valet av äktenskapspartner. Trots detta tog kärleken stor plats i diskussioner kring äktenskap, visar en avhandling i historia från Göteborgs universitet.

Fler nyheter

Till sidans topp