Nyheter

• Vänskap, kärlek och rädsla - Ny bok kring föreställningar om gemenskaper under medeltiden

[2016-09-07] När Östersjöområdets samhällen från 1100-talet och tre århundraden framåt inlemmades i den katolskt kristna kultursfären, förändrades de i grunden. Det menar historikerna Lars Hermanson och Wojtek Jezierski, redaktörer för en ny antologi om medeltida föreställda gemenskaper och identiteter.

• Ny bok lyfter fram havets centrala roll i svensk historia

[2016-08-29] Historikern Tomas Nilson vid Göteborgs universitet är en av redaktörerna till den nyutkomna boken Sjövägen till Sverige: från 1500-talet till våra dagar.

• Krig under antiken i fokus på internationell konferens

[2016-08-23] I somras samlades experter på Göteborgs universitet för att diskutera den senaste forskningen inom temat Krigföring under antiken.

• Städernas diskotek konkurrerade ut landsbygdens logdanser

[2016-08-18] Under ett par årtionden utgjorde logdanserna ett väsentligt inslag i landsbygdens nöjesliv dit även bilburna stadsbor sökte sig. Men under 1960- och 1970-talen blev logarna allt mindre attraktiva som dansplatser för ungdomar som föredrog städernas diskotek. Det visar en bok om logar, logdanser och logdansorkestrar, skriven av Lennart K Persson, professor emeritus i historia vid Göteborgs universitet.

• Sensationellt gravfynd i bronsåldersstad på Cypern

[2016-08-09] En arkeologisk expedition från Göteborgs universitet har på Cypern upptäckt en av de rikaste gravarna från sen bronsålder som någonsin påträffats på ön. I graven med tillhörande offergrop, som ligger i anslutning tillbronsåldersstaden Hala Sultan Tekke, fanns många fantastiska guldfynd som diadem, pärlor, örhängen och egyptiska guldinfattade skarabéer, och långt över hundra rikt bemålade keramiska kärl. Fynden, som kommer från flera angränsande kulturer, bekräftar Cyperns centrala roll i långväga handel.

• Jakten på det tidiga jordbrukets karaktär närmar sig sitt slut

[2016-06-21] Under flera år har forskare från Göteborgs universitet genomfört arkeologiska undersökningar av de 5 000 år gamla boplatserna i Karleby utanför Falköping. Detta för att finna svaret på flera omdiskuterade frågor gällande bland annat det tidiga jordbrukets karaktär såväl som dess ekonomiska och sociala betydelse. Under två veckor ska nu ett 40-tal arkeologistudenter fortsätta utgrävningen.

• En viktig plats för konstens Göteborg undersöks av arkeologer

[2016-06-15] Arkeologen Anita Synnestvedt vid Göteborgs universitet leder den 17 och 18 juni en arkeologisk utgrävning i trädgården bakom Konsthallen vid Götaplatsen. Utgrävningen är ett samarbete mellan Göteborgs Konsthall, Akademin Valand och institutionen för historiska studier.

• Möt författaren Ninni Holmqvist - årets Sixten Heymanpristagare

[2016-05-24] I samband med att författaren Ninni Holmqvist tilldelas Sixten Heymans pris av Göteborgs universitet finns det två möjligheter att lyssna till henne. Dels under en kvällsföreläsning den 25 maj, dels vid själva prisutdelningen dagen därpå när hon samtalar med Ulrika Knutson.

• Familjeplanering viktig även för 1800-talets familjer

[2016-05-18] Kring sekelskiftet 1900 minskade födelsetalen i Sverige och familjer med två till tre barn blev det nya idealet. Men även dessförinnan kunde den typiska barnaskarans storlek variera, visar en ny avhandling i historia från Göteborgs universitet.

• Forskar om konsumtion, migration och kulturmöten

[2016-05-09] Humanistiska fakulteten har antagit Pia Lundqvist som docent i historia. I sin forskning har hon ägnat sig åt frågor som rör handel, konsumtion, textil och materiell kultur samt migration och kulturmöten, framför allt från 1700-talet och framåt.