Till startsida
Webbkarta

Nyheter

 • I exilens väntrum

  [2015-10-01] Izabela A. Dahl, postdoktor i historia, har i samarbete med Emigranternas Hus hämtat en vandringsutställning till Humanisten om tyska judiska vetenskapskvinnor och -män och deras exil i Sverige 1933¿1945.

 • Karen M Frei Open Lecture

  [2015-09-30] Karen M. Frei will be giving an open lecture on the strontium isotopic tracing system

 • Sverige var redan under medeltiden likvärdigt andra europeiska stater

  [2015-09-29] Sverige gjorde så tidigt som år 1297 sitt inträde i den europeiska gemenskapen. Det visar en avhandling i historia från Göteborgs universitet.

 • Restplatser - utbytesstudier vid Humanistiska fakulteten

  [2015-09-22] Studera vid något av Humanistiska fakultetens partneruniversitet i Europa våren 2016.

 • Saltgruvedrift under bronsåldern

  [2015-09-21] Den sjätte oktober kl 18:00 i Lilla Hörsalen föreläser arkeologistudenten Fredrik Gustavsson om sina erfarenheter av dokumentation och utgrävning i den förhistoriska gruvgallerian Christian von Tusch-Werk.

 • Utgrävningar ska avslöja jordbrukets metoder och betydelse för 5 000 år sedan

  [2015-09-14] Det tidiga jordbrukets karaktär och dess ekonomiska och sociala betydelse är en omdiskuterad fråga bland arkeologer. Sedan tre år tillbaka har forskare från Göteborgs universitet genomfört arkeologiska undersökningar av en 5 000 år gammal boplats i Karleby utanför Falköping för att söka svaret. Den här veckan och nästa (7-18 september) fortsätter undersökningarna, bland annat med hjälp av så kallad georadar, ett slags ekolod skapat för användning på land.

 • Nytt utbildningsutbyte med Bolivia fördjupar arkeologiskt samarbete

  [2015-08-31] Per Cornell, professor i arkeologi, är på väg till Bolivia för att påbörja ett utbyte av lärare och studenter inom arkeologiämnet mellan Göteborgs universitet och Universidad Mayor de San Andes i La Paz. Utbytet sker inom ramen för det europeiska utbytesprogrammet Erasmus+.

 • Fler arkeologiska bevis för tidigt religionsskifte i Västergötland

  [2015-08-26] Sommarens utgrävning vid den 1000-åriga kyrkoruinen i Varnhem har gett forskarna ytterligare belägg för att det kristna gravskicket infördes mycket tidigt i Västergötland. Sammanlagt har arkeologer från Göteborgs universitet och Västergötlands museum påträffat nästan 70 gravar, varav många barngravar, närmast ruinen.

 • Utgrävningar i Varnhem ger en ny bild av kristnandet

  [2015-06-23] De senaste årens utgrävningar vid den 1000-åriga kyrkoruinen i Varnhem har bjudit på många sensationella fynd. Bland annat har dateringen av undersökta gravar visat att kristendomen kom mycket tidigare än man trott. Vid årets undersökning som precis inletts ska arkeologer från Göteborgs universitet och Västergötlands museum kartlägga den stora begravningsplatsen runt ruinen och fortsätta arbetet med att gräva ut gravar.

 • Stort intresse för bronsåldersforskning

  [2015-06-17] "En inspirerande mötesplats, här får vi verkligen chans att lära av varandra." Under fem intensiva dagar på Humanisten vid Göteborgs universitet har ett hundratal deltagare från främst Danmark och Sverige men även från andra länder i Europa samlats på ett bronsålderssymposium.

Fler nyheter

Till sidans topp