• Ålder i fokus på anikkonferens

[2017-10-18] Hur såg man på frågor kopplade till ålder och åldrande under antiken? Det är temat för en konferens som anordnas av nätverket ARACHNE 25-27 oktober.

• Direktsänd föreläsning med hedersdoktorn 19 oktober

[2017-10-18] Föreläsningen med Humanistiska fakultetens hedersdoktor 2017, Anna Bikont, filmas och kan ses i realtid via streaming klockan 19.15.

• Kontroll ersatte tillit när de politiska ederna förändrades

[2017-10-04] En avhandling i historia visar hur utvecklingen från att muntligt svära eder till en skriftlig politisk kultur på 1600-talet också förändrade förutsättningarna för edsvärandet. Från att tidigare ha varit något som skapat tillit mellan parterna blev de skriftliga dokumenten något som snarare användes för att kontrollera undersåtarna.

• Kurs om historiska trauman till våren

[2017-10-02] Hur hanterar vi trauman i det förgångna? Den frågan känns allt mer brännande efter den nyligen genomföra nazistdemonstrationen i Göteborg och är ett av fokusområdena för en kurs som ges i vår: Therapy for conflictual histories - working through a problematic past.

• Kulturarvsdebatt på Lisebergsteatern

[2017-09-28] Vad är egentligen kulturarv? Vem har makten över det? Och vad gör vi med kulturarv vi egentligen inte vill ha? Den 11 oktober anordnar Kulturarvsakademin en mässa fylld med kulturarvsdebatt på Lisebergsteatern. Anita Synnestvedt, arkeolog vid Göteborgs universitet, är arrangör.

• Årets Humtankpris till Ida Östenberg

[2017-09-27] Ida Östenberg, forskare i antikens kultur och samhällsliv samt docent vid Göteborgs universitet, belönas med Humtankpriset för sitt engagemang i att sprida humanistisk kunskap i samhällsdebatten.

• Breddar bilden av transpersoners livsvillkor genom historien

[2017-09-19] Göteborgs universitet anordnar ett samtal på Scener och samtal med titeln "Kan historien utmana modern transfobi?". Sam Holmqvist, doktor i litteraturvetenskap vid Uppsala universitet och moderator för samtalet, menar att det är viktigt att få en mer korrekt bild av transpersoners livsvillkor genom historien.

• Ny klusterledare för kulturarv och hälsa

[2017-09-13] Större fokus på relationen mellan kulturarv och hälsa. Mindre fokus på standardiserade behandlingsmetoder vid psykisk ohälsa. Det är två saker som efterfrågas av Elisabeth Punzi, ny ledare i CCHS:s forskningskluster Heritage and Wellbeing.

• Helgonkult levde kvar långt efter reformationen

[2017-09-12] Föreställningar om att det gudomliga kunde manifestera sig i det materiella levde kvar lång tid efter reformationen i Sverige - i vissa fall i mer än 200 år. Många kyrkliga skulpturer fortsatte att betraktas som mirakulösa och det offrades och restes kors vid de heliga källorna. Det visar en ny avhandling i historia.

• Historiska studier tar avstamp i nutid på bokmässan

[2017-09-11] Läskunnighetens historia, kvinnopar i kvinnorörelsen och Finlands 100 år av självständighet. Institutionen för historiska studier lyfter fler historiska teman i GU:s monter på årets bokmässa som går av stapeln 28 september till 1 oktober.