• Utgrävningar i Varnhem ger en ny bild av kristnandet

[2015-06-23] De senaste årens utgrävningar vid den 1000-åriga kyrkoruinen i Varnhem har bjudit på många sensationella fynd. Bland annat har dateringen av undersökta gravar visat att kristendomen kom mycket tidigare än man trott. Vid årets undersökning som precis inletts ska arkeologer från Göteborgs universitet och Västergötlands museum kartlägga den stora begravningsplatsen runt ruinen och fortsätta arbetet med att gräva ut gravar.

• Stort intresse för bronsåldersforskning

[2015-06-17] "En inspirerande mötesplats, här får vi verkligen chans att lära av varandra." Under fem intensiva dagar på Humanisten vid Göteborgs universitet har ett hundratal deltagare från främst Danmark och Sverige men även från andra länder i Europa samlats på ett bronsålderssymposium.

• DNA-analyser ger svar om bronsålderns folkvandringar

[2015-06-12] Våra europeiska förfäder härstammar från ett herdefolk som invandrade i stora skaror under bronsåldern. Arkeologer från Göteborgs universitet har tillsammans med genetiker i Danmark gjort en rekordstor genetisk studie av bronsåldersskelett som även avslöjar varför vi tål mjölk. Resultaten publiceras i den ansedda tidskriften Nature.

• Att lysa upp ett "glömt" kulturarv

[2015-05-28] I torsdags öppnade en miniutställning med föremålen från utgrävningarna av ledningscentralen Björn.