• Krig under antiken i fokus på internationell konferens

[2016-08-23] I somras samlades experter på Göteborgs universitet för att diskutera den senaste forskningen inom temat Krigföring under antiken.

• Städernas diskotek konkurrerade ut landsbygdens logdanser

[2016-08-18] Under ett par årtionden utgjorde logdanserna ett väsentligt inslag i landsbygdens nöjesliv dit även bilburna stadsbor sökte sig. Men under 1960- och 1970-talen blev logarna allt mindre attraktiva som dansplatser för ungdomar som föredrog städernas diskotek. Det visar en bok om logar, logdanser och logdansorkestrar, skriven av Lennart K Persson, professor emeritus i historia vid Göteborgs universitet.

• Sensationellt gravfynd i bronsåldersstad på Cypern

[2016-08-09] En arkeologisk expedition från Göteborgs universitet har på Cypern upptäckt en av de rikaste gravarna från sen bronsålder som någonsin påträffats på ön. I graven med tillhörande offergrop, som ligger i anslutning tillbronsåldersstaden Hala Sultan Tekke, fanns många fantastiska guldfynd som diadem, pärlor, örhängen och egyptiska guldinfattade skarabéer, och långt över hundra rikt bemålade keramiska kärl. Fynden, som kommer från flera angränsande kulturer, bekräftar Cyperns centrala roll i långväga handel.

• Jakten på det tidiga jordbrukets karaktär närmar sig sitt slut

[2016-06-21] Under flera år har forskare från Göteborgs universitet genomfört arkeologiska undersökningar av de 5 000 år gamla boplatserna i Karleby utanför Falköping. Detta för att finna svaret på flera omdiskuterade frågor gällande bland annat det tidiga jordbrukets karaktär såväl som dess ekonomiska och sociala betydelse. Under två veckor ska nu ett 40-tal arkeologistudenter fortsätta utgrävningen.