• Antikhistoriker belönas av Svenska Akademien

[2016-05-03] Svenska Akademien har beslutat tilldela Ida Östenberg, docent i antikens kultur och samhällsliv, Johan Lundblads pris för 2016. Priset belönar ett "förtjänstfullt och av god stilkonst präglat arbete inom äldre historia eller klassisk filologi".

• Nytt centrum sätter förnyat fokus på kulturarvsfrågor

[2016-04-29] Torsdagen den 21 april invigdes under högtidliga former Centrum för kritiska kulturarvsstudier vid Göteborgs universitet. En viktig uppgift för centret blir att undersöka hur vi kritiskt kan förhålla oss till kulturarvets olika dimensioner idag.

• Vattenmagasin möjliggjorde förhistorisk samhällsexpansion i Amazonas

[2016-04-28] De prekoloniala indianbosättningarna i Amazonas var inte som tidigare antagits begränsade till närheten av floder och sjöar. I Santarém-regionen i de brasilianska delarna av Amazonas är tvärtom de flesta av regionens arkeologiska platser belägna i ett bergsområde och resultatet av en expansion av bebyggelse under de sista århundradena före européernas ankomst. Det visar forskning där arkeologer från Göteborgs universitet samarbetat med brasilianska kollegor.

• Studerar hur dåtiden påverkar nuet och framtiden

[2016-04-21] Kritiska kulturarvsstudier är ett nytt och växande tvärvetenskapligt forskningsfält som studerar hur dåtid används i nutiden och formas för att skapa framtiden. Torsdagen den 21 april invigs Centrum för kritiska kulturarvsstudier vid Göteborgs universitet där tvärvetenskaplig forskning pågår inom vitt skilda fält, exempelvis med fokus på digitalisering och arkivering av kulturarv, kulturarv och hälsa samt kulturarv och second hand-marknaden.