Till startsida
Webbkarta

Nyheter

 • Jakten på det tidiga jordbrukets karaktär närmar sig sitt slut

  [2016-06-21] Under flera år har forskare från Göteborgs universitet genomfört arkeologiska undersökningar av de 5 000 år gamla boplatserna i Karleby utanför Falköping. Detta för att finna svaret på flera omdiskuterade frågor gällande bland annat det tidiga jordbrukets karaktär såväl som dess ekonomiska och sociala betydelse. Under två veckor ska nu ett 40-tal arkeologistudenter fortsätta utgrävningen.

 • En viktig plats för konstens Göteborg undersöks av arkeologer

  [2016-06-15] Arkeologen Anita Synnestvedt vid Göteborgs universitet leder den 17 och 18 juni en arkeologisk utgrävning i trädgården bakom Konsthallen vid Götaplatsen. Utgrävningen är ett samarbete mellan Göteborgs Konsthall, Akademin Valand och institutionen för historiska studier.

 • Möt författaren Ninni Holmqvist - årets Sixten Heymanpristagare

  [2016-05-24] I samband med att författaren Ninni Holmqvist tilldelas Sixten Heymans pris av Göteborgs universitet finns det två möjligheter att lyssna till henne. Dels under en kvällsföreläsning den 25 maj, dels vid själva prisutdelningen dagen därpå när hon samtalar med Ulrika Knutson.

 • Familjeplanering viktig även för 1800-talets familjer

  [2016-05-18] Kring sekelskiftet 1900 minskade födelsetalen i Sverige och familjer med två till tre barn blev det nya idealet. Men även dessförinnan kunde den typiska barnaskarans storlek variera, visar en ny avhandling i historia från Göteborgs universitet.

Fler nyheter

mellanrumright

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?