• Kvinnornas roll lyfts fram i ny bok om medeltidens genus

[2016-01-28] En vanlig uppfattning när det gäller kvinnornas roll under medeltiden är att de utgjorde "brickor i männens politiska spel" eller att de främst verkade som förmedlare av makt. I boken Medeltidens genus tillämpas ett annat maktperspektiv som tar sin utgångpunkt i begreppet genus där författarna, många verksamma vid Göteborgs universitet, undersöker hur männens handlingar i "offentligheten" var beroende av förhållanden inom den privata sfären, dominerad av kvinnor.

• Avlägsna kontakter influerade södra Halland under järnåldern

[2016-01-27] En månghundraårig begravningsritual, importerade metallföremål, avvikande kärlformer och hustyper vittnar om att södra Halland ingick i ett vittförgrenat marint kontaktnät under förromersk järnålder. Det visar en ny avhandling i arkeologi från Göteborgs universitet.

• Arkeologi och konst möts i natten

[2016-01-18] Anita Synnestvedt, forskare och arkeolog vid Göteborgs universitet, håller i arrangemanget Arkeologi och konst - gränslösa möten i natten på Antikmuseet under Kulturnatta den 22 januari.

• Fynd i cypriotisk bronsåldersstad bekräftar långväga förbindelser

[2016-01-12] Bronsåldersstaden Hala Sultan Tekke (cirka 1600-1100 f.Kr.) på Cypern är mycket större än vad forskarna tidigare trott och nya fynd visar på handel långt utanför närområdet. I somras fortsatte en svensk arkeologisk expedition från Göteborgs universitet att gräva ut delar av staden och nyligen tillkännagavs resultatet av de cypriotiska myndigheterna.