• Familjeplanering viktig även för 1800-talets familjer

[2016-05-18] Kring sekelskiftet 1900 minskade födelsetalen i Sverige och familjer med två till tre barn blev det nya idealet. Men även dessförinnan kunde den typiska barnaskarans storlek variera, visar en ny avhandling i historia från Göteborgs universitet.

• Forskar om konsumtion, migration och kulturmöten

[2016-05-09] Humanistiska fakulteten har antagit Pia Lundqvist som docent i historia. I sin forskning har hon ägnat sig åt frågor som rör handel, konsumtion, textil och materiell kultur samt migration och kulturmöten, framför allt från 1700-talet och framåt.

• Antikhistoriker belönas av Svenska Akademien

[2016-05-03] Svenska Akademien har beslutat tilldela Ida Östenberg, docent i antikens kultur och samhällsliv, Johan Lundblads pris för 2016. Priset belönar ett "förtjänstfullt och av god stilkonst präglat arbete inom äldre historia eller klassisk filologi".

• Nytt centrum sätter förnyat fokus på kulturarvsfrågor

[2016-04-29] Torsdagen den 21 april invigdes under högtidliga former Centrum för kritiska kulturarvsstudier vid Göteborgs universitet. En viktig uppgift för centret blir att undersöka hur vi kritiskt kan förhålla oss till kulturarvets olika dimensioner idag.