Nyheter

• Vänskap, kärlek och rädsla - Ny bok kring föreställningar om gemenskaper under medeltiden

[2016-09-07] När Östersjöområdets samhällen från 1100-talet och tre århundraden framåt inlemmades i den katolskt kristna kultursfären, förändrades de i grunden. Det menar historikerna Lars Hermanson och Wojtek Jezierski, redaktörer för en ny antologi om medeltida föreställda gemenskaper och identiteter.

• Ny bok lyfter fram havets centrala roll i svensk historia

[2016-08-29] Historikern Tomas Nilson vid Göteborgs universitet är en av redaktörerna till den nyutkomna boken Sjövägen till Sverige: från 1500-talet till våra dagar.

• Krig under antiken i fokus på internationell konferens

[2016-08-23] I somras samlades experter på Göteborgs universitet för att diskutera den senaste forskningen inom temat Krigföring under antiken.

• Städernas diskotek konkurrerade ut landsbygdens logdanser

[2016-08-18] Under ett par årtionden utgjorde logdanserna ett väsentligt inslag i landsbygdens nöjesliv dit även bilburna stadsbor sökte sig. Men under 1960- och 1970-talen blev logarna allt mindre attraktiva som dansplatser för ungdomar som föredrog städernas diskotek. Det visar en bok om logar, logdanser och logdansorkestrar, skriven av Lennart K Persson, professor emeritus i historia vid Göteborgs universitet.