Till startsida
Webbkarta

Nyheter

 • Kvinnornas roll lyfts fram i ny bok om medeltidens genus

  [2016-01-28] En vanlig uppfattning när det gäller kvinnornas roll under medeltiden är att de utgjorde "brickor i männens politiska spel" eller att de främst verkade som förmedlare av makt. I boken Medeltidens genus tillämpas ett annat maktperspektiv som tar sin utgångpunkt i begreppet genus där författarna, många verksamma vid Göteborgs universitet, undersöker hur männens handlingar i "offentligheten" var beroende av förhållanden inom den privata sfären, dominerad av kvinnor.

 • Avlägsna kontakter influerade södra Halland under järnåldern

  [2016-01-27] En månghundraårig begravningsritual, importerade metallföremål, avvikande kärlformer och hustyper vittnar om att södra Halland ingick i ett vittförgrenat marint kontaktnät under förromersk järnålder. Det visar en ny avhandling i arkeologi från Göteborgs universitet.

 • Arkeologi och konst möts i natten

  [2016-01-18] Anita Synnestvedt, forskare och arkeolog vid Göteborgs universitet, håller i arrangemanget Arkeologi och konst - gränslösa möten i natten på Antikmuseet under Kulturnatta den 22 januari.

 • Fynd i cypriotisk bronsåldersstad bekräftar långväga förbindelser

  [2016-01-12] Bronsåldersstaden Hala Sultan Tekke (cirka 1600-1100 f.Kr.) på Cypern är mycket större än vad forskarna tidigare trott och nya fynd visar på handel långt utanför närområdet. I somras fortsatte en svensk arkeologisk expedition från Göteborgs universitet att gräva ut delar av staden och nyligen tillkännagavs resultatet av de cypriotiska myndigheterna.

Fler nyheter

Kalender

Fler händelser i kalendern

mellanrumright

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?