• Syrisk arkeolog forskar om hotade kulturarv

[2017-04-21] Hur skyddar vi hotade kulturarv? Det är något som intresserar syriska arkeologen och forskaren Anas Al Khabour både professionellt och privat. Via programmet Scholors at Risk (SAR) har han en tjänst på institutionen för historiska studier vid GU.

• Ny docent tar större grepp kring bronsåldern

[2017-04-19] Genom sin forskning vill nya docenten och bronsåldersforskaren Serena Sabatini visa vad som händer i skarvarna. Istället för att fokusera på ett begränsat område är det kopplingarna mellan kontinenten och Medelhavet som lockar.

• Forskare fördjupar bilden av bronsålderns integration

[2017-04-12] Dagens europeiska genetik är ett resultat av att migrerande herdar från Yamnaya-kulturen mötte stenåldersjordbrukare i norra och östra Europa. I en ny vetenskaplig artikel hävdar bland andra professor Kristian Kristiansen att unga Yamnayakrigare som var ute på räder gifte sig med lokala stenålderskvinnor och antog en mer bofast jordbrukarlivsstil.

• Historiska kunskaper skapar hållbara städer

[2017-04-11] Tre frågor till Christian Isendahl, en av grundarna till det tvärvetenskapliga nätverket Pre-Columbian Tropical Urban Life: Placing the past in designs for sustainable urban futures (förkortat TruLife) som använder historiska kunskaper för att skapa hållbara städer.